Az életre nevelnek és gondolkodni tanítanak a leginnovatívabb pedagógusok

2021.03.19.

– sajtóközlemény –

Budapest, 2021. március 19. A vírushelyzet ugyan megnehezítette az oktatás szereplőinek a dolgát, de néhány pozitív folyamatot is felerősített. A pedagógusok és a diákok is kiléptek komfortzónájukból, s mindez új szemléletet, gyakorlatias megoldásokat és helyenként hatékonyabb oktatási módszereket hozott magával. A Pénziránytű Alapítvány pedig Tanári Díj kitüntető címmel és a vele járó 100.000 Ft támogatással jutalmazta a komplex szemléletformálást innovatív pedagógiai gyakorlattal ötvöző pedagógusokat.

Egyre több pedagógus számára fontos, hogy a mindennapi életben és a munkaerőpiacon is jól hasznosítható készségekkel és tudással is felvértezze tanítványait. Többek között a fenntartható szemléletre és pénzügyileg tudatos magatartás kialakítására is számos iskolában fektetnek nagy hangsúlyt, s ezt a munkát támogatják a tanév rendjébe beépített témahetek is. Ezt a törekvést követve a Pénziránytű Tanári Díj meghirdetésére ebben a tanévben a PÉNZ7 és a Fenntarthatósági Témahét apropóján a zöld szemlélet és a pénzügyi tudatosság találkozásának metszetében került sor.

A Pénziránytű Alapítvány minden évben díjazza a pénzügyi szemlélet fejlesztését innovatív pedagógiai módszerekkel ötvöző pedagógusokat. A Fenntarthatósági Témahét és a Pénziránytű Alapítvány mintaprojekt és óravázlat készítő pályázatára összesen 25 pályamű érkezett, melyek Fenntarthatósági Témahét idei témáihoz kapcsolódtak, de minimum 40%-ban a pénzügyi tudatossággal, különösen a családi gazdálkodás témakörével is foglalkoztak.

Az idei Pénziránytű Tanári Díjat és a vele járó 100.000 Ft támogatást két középiskolai és egy általános iskolai tanár nyerte el gondosan kidolgozott, magas színvonalú, a projektmódszert, a komplex szemléletformálást és a kreatív alkotó folyamatokat ösztönző, az együttműködést fejlesztő munkájáért. Az Alapítvány ezen felül különdíjjal jutalmazott egy-egy pedagógust tantárgyakon átívelő, elsősorban szakképző intézményekben megvalósítható projektjéért, illetve a hátrányos helyzetű diákok gyakorlatias neveléséért.

Az ünnepélyes díjátadóra rendkívüli körülmények között, március 1-jén, a PÉNZ7 Pénzügyi és vállalkozói témahét online nyitóeseményén került sor. A díjazott pedagógusokkal és törekvéseikkel a Pénziránytű Alapítvány honlapján ismerkedhetnek meg az érdeklődők: https://penziranytu.hu/penziranytu-tanari-dij-20202021

A díjazott pályamunkák elérhetők lesznek a Pénziránytű Alapítvány honlapjának Tudástárában, valamint letölthetők a PÉNZ7 és a Fenntarthatósági Témahét oldaláról is. A 2021. április 19-23. között zajló Fenntarthatósági Témahéten pedig már bátran használhatják a tanárok.