PÉNZ7 MAGYARORSZÁGON

 

PÉNZ7 MAGYARORSZÁGON

Magyarország a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére, a Pénziránytű Alapítvány szakmai támoga-tásával először 2015-ben csatlakozott az Európai Pénzhét (European Money Week) közel harminc orszá-got átfogó kezdeményezéséhez, amelynek célja az általános- és középiskolások pénzügyi ismereteinek megalapozása, valamint egy széleskörű szakmai összefogás megteremtése a pénzügyi tudatosság fej-lesztésében aktív szervezetek, intézmények között. A Pénz7 rendszerint minden évben, rendszerint március első felében kerül megrendezésre, de a kezdeményezéshez kötődő kísérőesemények az egész második iskolai félévben követik egymást.

2017-től a Pénz7 program – már vállalkozási ismeretek témájú tanórákkal is kibővítve – az EMMI által kiadott tanév rendjébe is bekerült, mint Pénzügyi és vállalkozói témahét. Az évről évre egyre több diák-hoz eljutó program eredményeit elismerve 2017-ben és 2018-ban a magyar Pénz7 bekerült a Child & Youth Finance International által meghirdetett Global Money Week legsikeresebb programjai közé.

A programsorozat fókuszában az országszerte számos általános- és középiskolában megvalósuló pénz-ügyi – gazdasági témájú tanórák állnak, melyek megtartásához a PÉNZ7 szervezői minden szükséges feltételt biztosítanak a kezdeményezéshez csatlakozó iskolák tanárai számára. Az intézmények tanrend-jéhez igazodó tematikus hét során a diákok saját osztálytermeikben, a Pénziránytű Alapítvány tapasztalt pedagógus csapata és pénzügyi szakértők által kidolgozott, játékos tananyag segítségével sajátíthatják el és gyakorolhatják a pénz hétköznapi használatához kapcsolódó ismereteket és készségeket. A program-sorozatot megelőző időszakban a tanárok ingyenes kurzusokon készülhetnek fel a rendhagyó tanórák megtartására. Egyedülálló lehetőségként a tanításban önkéntes pénzügyi szakemberek és vállalkozók is segítik a pedagógusokat.
2018-ban a korábbi rekordokat megdöntve több mint 1200 iskola, illetve több mint 1600 tanár és így több mint 200 ezer diák csatlakozott a kezdeményezéshez.
A 2018-as rendezvénysorozat pénzügyi részének központi témája „Okosan a hitelekről” volt. Erre a te-matikára épült a Pénz7 komoly szakmai együttműködés révén kidolgozott valamennyi tananyaga, ame-lyeknek fejlesztésében – a Pénziránytű Alapítvány megbízásából és szakmai támogatásával – tapasztalt pedagógusok vettek részt. A pedagógiai lektorálásban az EMMI szakértői, a szakmai lektorálásban pedig banki szakértők segítettek. A tananyagok végső formája a próbatanítások tapasztalatainak felhasználá-sával alakult ki.

Az első 500, pénzügyi témára regisztrált iskola a tananyagokat és az órák megtartásához szükséges kellé-keket, feladatlapokat nyomtatott formában ebben az évben is megkapta a Pénziránytű Alapítvány fi-nanszírozásának köszönhetően.

A Pénz7 pénzügyi témái:

  • 2015 Családi költségvetés
  • 2016 Megtakarítások, pénzügyi tervezés
  • 2017 Bankolj okosan! (Korszerű pénzkezelés)
  • 2018 Okosan a hitelekről

 

A 2015-ös, 2016-os, 2017-es és 2018-as rendezvénysorozat alkalmából megalkotott, általános iskolásoknak szóló tananyagot és óraterveket ezen az oldalon lehet elérni, míg a középiskolások számára kifejlesztett anyagok innen tölthetőek le.

A program aktuálisan frissülő honlapja ITT érhető el.