Workshopok

A Pénziránytű Iskolahálózat tagjai félévente szakmai workshopokon vehetnek részt, ahol szakmai és módszertani előadások mellett jó gyakorlatokat bemutató beszélgetésekben vehetnek részt – így lehetőségük nyílik a szakmai ismereteik frissen tartása mellett tapasztalatcserére és egymás megismerésére is.

 

PÉNZIRÁNYTŰ ISKOLAHÁLÓZAT WORKSHOP 2019. október 18.

Nem maradt üres szék a Pénziránytű Alapítvány középiskolai workshopján. Több mint 100 elkötelezett pedagógus volt idén is kíváncsi a pénzügyi nevelés legújabb eredményeire és lehetőségeire.

Hatalmas érdeklődés övezte az Alapítvány hagyományos őszi workshopját, melynek ezúttal is méltó helyszínt adott a Magyar Nemzeti Bank épülete. A teltházas rendezvényt Hergár Eszter, az Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg, megköszönve a pénzügyi nevelés iránt elkötelezett pedagógusok munkáját és a partner szervezetek szakmai támogatását. Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár bemutatta a pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó nemzeti stratégia elsősorban tanulókra koncentráló első két évének eredményeit, s a következő évek legfontosabb célkitűzéseit. 2021-ben hazánk részt vesz a pénzügyi tudatosság témájú PISA felmérésen, így az oktatási intézmények számára jó lehetőség, egyben kihívás is ezen a téren eredményeket felmutatni. Ebben a munkában a Pénziránytű Alapítvány tankönyvei, kiadványai, e-learning anyagai, játékai és tesztjei nagyon sokat segítenek. Az Alapítvány előző évi munkájáról, a legújabb fejlesztésekről és az idei tanév terveiről Merényi Zsuzsanna, az Alapítvány oktatási igazgatója számolt be az érdeklődőknek.

A 2020-as PÉNZ7 témájához két előadás is kapcsolódott. Lambert Gábortól, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) kommunikációs vezetőjétől remek ízelítőt kaphattunk a biztosítások piaci helyzetéről és a biztosítási téma oktatásban való megjelenési lehetőségeiről. Szota Szabolcs insurtech szakértő, a Kész a pénz című, hiánypótló FinTech szakkönyv szerzőjének élvezetes előadása fókuszában pedig a biztosítások és pénzügyi biztonság technológiai trendjei álltak.
A kiváló előadókat és a rendkívül érdekes témákat követően a délelőtt legünnepélyesebb eseményeként Marton Zoltán, az Alapítvány megbízott ügyvezetője adta át az idei Kiemelt Pénziránytű Iskola díjakat, melyeket már arany, ezüst és bronz-fokozatban vehettek át a pénzügyi nevelés iránt legnyitottabb intézmények képviselői.

A délutáni szekciófoglalkozások három témára koncentráltak. Ebben a tanévben a nyolc Kiemelt Pénziránytű Iskola kap lehetőséget arra, hogy helyszínt biztosítson az előző három évben már nagy sikerrel megrendezett Pénzre váltható tudás projektnapoknak. A projektnapok keretében a pénzügyileg felkészült diákok akár 300.000 Ft-ot is nyerhetnek iskolájuknak, ha jól tudnak válaszolni a mindennapi pénzügyeiket érintő kvízkérdésekre. A projektnapok interaktív tanóráira való felkészülést segítette Bernáth Julianna, az Alapítvány oktatási igazgatóhelyettese. A Budapesti Innovatív Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola adott helyet a másik két szekciónak, ahol az információs és kommunikációs technológiák iránt fogékony pedagógusok Oláhné Nádasdi Zsuzsanna, a Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium mesterpedagógusa segítségével mélyíthették el IKT tudásukat, míg a projektoktatás gyakorlata iránt érdeklődők Lendvai Györgyivel, az Alapítvány oktatási igazgatóhelyettesével tapasztalhatták meg, milyen hatékony és élvezetes lehet a projektorientált oktatás.

Köszönjük előadóinknak a rendkívül színvonalas és aktuális előadásokat, a résztvevő pedagógusoknak és intézményvezetőknek nyitottságukat, bizalmukat és az óriási erőfeszítéseket, mellyel hozzájárulnak diákjaik pénzügyi neveléséhez, egyben szívből gratulálunk a Kiemelt Pénziránytű Iskoláknak!

A rendezvényről készült képgaléria itt tekinthető meg: https://penziranytu.hu/workshop-191018

 

 

PÉNZIRÁNYTŰ ISKOLAHÁLÓZAT WORKSHOP 2019. április 16.

Április 16-án a Magyar Nemzeti Bank Antall József Konferenciaközpontjában került megrendezésre a Pénziránytű Alapítvány tavaszi workshopja, fókuszba helyezve a pénzügyi tudatosság fejlesztését. A program keretében a vendégek a Pénziránytű Alapítvány és a Budapesti Értéktőzsde szakmai előadásai mellett interaktív pódiumbeszélgetésen, izgalmas kvízjátékon és ünnepélyes díjátadásokon vettek részt.

A 2008-ban létrejött Alapítvány – amelynek alapítói a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség és a Diákhitel Központ – küldetése a magyar lakosság, ezen belül is elsősorban az iskolás korosztály pénzügyi tudatosságának fejlesztése. A pénzügyi nevelésben elkötelezett középiskolákból álló iskolahálózatának tagjai számára minden tanévben két workshopot szervez, ahol a szakmai - pedagógiai előadások mellett az Alapítvány különböző programjainak, pályázatainak, versenyeinek értékelése, valamint az azokon legjobban teljesítők díjazására is sor kerül. Az ünnepélyes díjátadásoknak és a délutáni kvízjátéknak köszönhetően a mostani rendezvényen a pedagógusok mellett a diákok is a középpontba kerültek.

Az esemény megnyitójaként Bernáth Julianna oktatási igazgatóhelyettes köszöntő beszédében elmondta, hogy az Alapítvány általános és középiskolásoknak szóló tankönyveiből már több mint 200 ezer diák tanulhat. „A legújabb, Számoljunk a befektetésekkel! című matematika példatár a mindennapokban velünk élő pénzügyi matematikát ötvözi az élményalapú tanulással és az innovatív, digitális megoldásokkal, amelyet a következő tanévben 9-12. évfolyamosok számára várhatóan 300 000 példányban küldünk ingyenesen az oktatási intézmények számára.” – tette hozzá.

A szakmai program részeként Merényi Zsuzsanna, az Alapítvány oktatási igazgatója adott átfogó képet a Pénziránytű Alapítvány diákokat célzó lehetőségeiről. Hangsúlyozta, hogy haladva a korszellemmel, az Alapítvány kiemelt célja a tanulók digitális platformokon történő elérése, ezért e-learning tananyagokat, valamint pénzügyi oktatójátékot, mobilapplikációt fejlesztettek és a fiatalok számára Pénzbook néven Facebook oldalt is üzemeltetnek.

Körmöczi Dániel, a Budapesti Értéktőzsde értékesítés és marketing igazgatója a BÉT és a Pénziránytű közös online tőzsdejátéka, a Részvényfutam eredményeit értékelte. A játékban február és március folyamán, 24 kereskedési napon keresztül virtuális tőkével, de valós értékpapírokkal kereskedhettek a játékba regisztráló diákok, tanárok és szülők. A tőzsde valóságos világát leképező játék során a versenyzők az elért 2,5 százalékos átlaghozamaikkal messze túlszárnyalták a játék időszakára érvényes 1,7 százalékos BUX index emelkedést, és a tíz legügyesebb versenyző, kereskedései révén átlagosan 15,7 százalékos hozamot ért el.

A délelőtti programot ünnepélyes díjátadás zárta: a Részvényfutam győztes tanulói, pedagógusai és iskoláin kívül az Alapítvány idei kisfilm pályázatának díjazott csapatai, valamint a Pénziránytű Tanári Díj nyertesei vehették át megérdemelt jutalmaikat.

A délután során a workshop teljesen új irányt vett, amelynek célközönsége immáron kimondottan az Alapítvány és a Diákhitel Központ együttműködésében idén megvalósuló „Pénzre váltható tudás” projektnapokhoz köthető pedagógusból és diákokból álló csapatok voltak. A csapatok először egy interaktív pódiumbeszélgetésen vettek részt, ahol Garami Gábor rádiós műsorvezető celebrálásával az Alapítvány és a Diákhitel Központ egy-egy képviselője, egy budapesti szakgimnázium tanára, és Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana együttes énekesnője beszélgetett a pénzügyi tudatosság fontosságáról, és a hároméves múltra visszatekintő projektnapok tapasztalatairól. A beszélgetés az iskolák körében egyre népszerűbb Kahoot! alkalmazás segítségével vált interaktívvá, amelynek segítségével a közönség soraiban ülő diákok és tanárok is kinyilváníthatták véleményüket különböző, a hétköznapi pénzkezelést érintő témákban.

A programot egy rendkívül izgalmas online kvízjáték koronázta meg: az ország 16 különböző középiskolájából érkező csapat mérkőzhetett meg egymással az értékes nyereményekért, ugyancsak a Kahoot! alkalmazás segítségével. Az első három helyezett csapat 200, 150, illetve 100 ezer forint értékű digitális oktatási eszköz támogatást nyert iskolája számára.

PÉNZIRÁNYTŰ ISKOLAHÁLÓZAT WORKSHOP 2018. november 16.

 

 

A pénzügyi tudatosság fejlesztésének fontosságára hívta fel a figyelmet a Pénziránytű Alapítvány, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium szervezésében 2018. november 16-án, az MNB épületében megvalósult konferencia és workshop, amelyen több mint száz általános- és középiskolai pedagógus vett részt. A konferencia során a résztvevők a pénzügyi szemléletformálás iránt elkötelezett szervező partnerek előadásain vehettek részt, délután pedig szekciófoglalkozások nyújtottak segítséget a pénzügyi oktatást segítő módszertani gyakorlatok elsajátításához.

Az eseményt Hergár Eszter a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg. Köszöntő beszédében kiemelte, hogy az Alapítvány által fejlesztett tartalmak az MNB támogatásának köszönhetően közel 200 ezer diákhoz juthatnak el.

Az ország versenyképességének növeléséhez, a családok életminőségének javításához nélkülözhetetlen a lakosság pénzügyi tudatossága - mondta Balogh László, pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár. Beszédében kiemelte, hogy a diákok, valamint a családok pénzügyi tudatossága nemzetgazdasági szinten is hozzájárulhat a pénzügyi stabilitás megteremtéséhez. Előadása során részletezte a 2017-ben, a kormány által elfogadott Pénzügyi tudatosság fejlesztésének hétéves stratégiáját, és annak első kétéves cselekvési tervét, amely kapcsán fő célként kiemelte a köznevelésen belüli pénzügyi edukáció erősítését.

A délelőtt során Dr. Varga Zoltán Balázs, a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum főigazgatója megosztotta a résztvevőkkel a 2017 szeptembere óta a szakgimnáziumok 10. évfolyamán kötelező Pénzügyi és vállalkozói ismeretek tantárgy bevezetésének tapasztalatait, amelyben országosan a 10. évfolyam 733 osztálya vett részt, közel 500 felkészített pedagógus támogatásával.

A konferencián az Alapítvány képviseletében Merényi Zsuzsanna oktatási igazgató tartott előadást, amelyben bemutatta az Alapítvány oktatási programját. Kiemelt hangsúlyt fektetett a digitális fejlesztésekre, továbbá felhívta a pedagógusok figyelmét az idei tanév pályázati és verseny lehetőségeire.
Az Alapítványi programok bemutatását követően Sz. Pap Judit, a Magyar Nemzeti Bank vezető kommunikációs szakértője ismertette a Pénziránytű Alapítvány megbízásából az

OECD módszertanán alapuló legfrissebb kutatás eredményeit. Előadása rávilágított arra, hogy a 18-79 éves magyar lakosság pénzügyi tudása nem változott érdemben 2010-hez képest, pozitív elmozdulást mutat azonban a megélhetési gondokkal küzdők aránya, a 2010-es 34 százalékról 2018-ra 20 százalékra csökkent.

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár előadásában bemutatta a pénzügyi ismeretek megjelenési lehetőségeit a köznevelési rendszerben. Előadásában kiemelte a téma fontosságát, valamint biztosította a résztvevőket annak NAT-ban való horizontális megjelenéséről.
A konferencia a 2018/2019-es tanévre szóló Kiemelt Pénziránytű Iskola pályázat eredményhirdetésével zárult, Hergár Eszter a nyertes intézmények képviselőinek ünnepélyes keretek között adta át a díjat.

A 2018/19-es tanév Kiemelt Pénziránytű Iskolái:
• Berettyóújfalui SZC Arany János Gimnázium, Egészségügyi és Közgazdasági Szakgimnázium
• BGSZC Keleti Károly Közgazdasági Szakgimnázium
• Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnázium
• Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium
• Győri Szolgáltatási SZC Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnázium

A délután során a pedagógusok nyolc interaktív szekciófoglalkozáson kaphattak segítséget pénzügyi nevelési munkájukhoz. A résztvevők számára az Alapítvány többek között a matematika és történelem tananyagokban megjelenő pénzügyi ismeretek oktatási lehetőségeit támogatva, képzett trénerei segítségével tartott módszertani foglalkozásokat. Ezeken túl betekintést nyerhettek a 2019-es Pénz7 befektetések témájú tananyagaiba, valamint a digitális eszközökkel támogatott élmény alapú oktatás lehetőségeibe.

További képek az eseményről: https://penziranytu.hu/workshop-181116

 

PÉNZIRÁNYTŰ ISKOLAHÁLÓZAT WORKSHOP 2018. március 21.

 

A március 21-én megrendezésre került ingyenes programon a Pénziránytű Iskolahálózat tagjai vehettek részt, amelyen a szakmai előadások és pódiumbeszélgetés mellett többek között a Pénziránytű Tanári Díjak, és a Részvényfutam nyereményeinek ünnepélyes átadására is sor került.

A rendezvényen Hergár Eszter kuratóriumi elnök köszöntőjét követően Merényi Zsuzsanna oktatási igazgató a hagyományokhoz híven beszámolt az őszi workshop óta eltelt időszak eseményeiről, a jelenben zajló programokról, és a jövőbeni tervekről, pályázatokról. Előadásában kiemelte, hogy az Alapítvány rendkívül fontosnak tartja a digitális fejlesztéseket, folyamatban van az Iránytű a pénzügyekhez című középiskolásoknak szóló könyv digitalizálása, továbbá várhatóan idén szeptembertől a diákok az általános iskolai tankönyvből ismert küldetéseket már mobiltelefonjaikon keresztül teljesíthetik.

A délelőtt folyamán a PÉNZ7 került a középpontba, először Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség területi vezetője az idei tapasztalatokról, és a European Money Week eseményeiről számolt be. Kihangsúlyozta, hogy a magyarországi pénzügyi és vállalkozói témahét a részvételi számok alapján az európai országok közül is kiemelkedik.

Ezt követően az Államadósság Kezelő Központ, és a Magyar Államkincstár vezetői az állampapírokról tartottak előadást a kibocsátó, a digitalizáció és a vásárlók szempontjából, majd Bozsik Balázs, a Budapesti Értéktőzsde marketing és PR igazgatója ismertette a tőzsde által nyújtott befektetési lehetőségeket, továbbá a PÉNZ7 kísérő eseménye, a Részvényfutam online tőzsdejáték tapasztalatait, eredményeit mutatta be.

A rendezvény második felében Imre Zita, a Diákhitel Központ Zrt. marketing igazgatója beszélt az előző tanév végén nagy sikerrel zajlott „Pénzre váltható tudás” pénzügyi projektnapokról, amelyek idén májusban és júniusban ismét megrendezésre kerülnek az előzetesen pályázatot benyújtó, és azok alapján kiválasztott iskolahálózati intézményekben. Ezután Daruka Magdolna, a Budapesti Corvinus Egyetem docensének rendkívül izgalmas és előremutató előadása következett a gazdasági tanárképzésben alkalmazott új módszerekről.

A workshop a Kiemelt Pénziránytű Iskola 2017/2018 címet elnyert intézmények képviselőiből álló pódiumbeszélgetéssel zárult, amelynek keretében a résztvevők bemutatták az iskolájukban tartott projektnapokat, és megbeszélték tapasztalataikat a pénzügyi nevelés lehetőségeivel kapcsolatban.

A rendezvényen az előadások mellett több pedagógus, diák és intézmény is elismerésben részesült.

Az ősszel meghirdetett Pénziránytű Tanári Díjat három közgazdász és három nem közgazdász tanár nyerte el, akik a jelenben, illetve a közelmúltban kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a diákok gazdasági- és pénzügyi ismereteinek és tudatosságának fejlődéséhez.

Közgazdász tanár kategóriában
• Jakubek Renáta
• Koós Richárd
• Vasné Botár Ágnes,

nem közgazdász kategóriában pedig
• Kárpáti István
• Kiss Zoltán
• Takácsné Horváth Ágnes

vette át az oklevelet és nyerte el a díjjal járó támogatást.

A február 1-28. között lezajlott, több mint 1700 játékost vonzó második Részvényfutam győztesei is átvehették nyereményeiket, a BÉT díjazottjai mellett a Pénziránytű Iskolahálózat tagjai külön díjazásban részesültek. A három legjobb eredménnyel rendelkező pedagógust mobiltelefonnal, a három legügyesebb diákot tablettel, továbbá a három legtöbb résztvevőt mozgósító intézményt projektorral jutalmazta az Alapítvány.

További képek az eseményről: https://www.facebook.com/pg/penziranytualapitvany/photos/?tab=album&albu...