Versenyek

BankCode 2021

2021 első félévében immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a középiskolásoknak szóló BankCode tanulmányi verseny. A Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeuma és a Pénziránytű Alapítvány közös szervezésű versenyének célja, hogy a tanulóknak ismét alkalmuk nyíljon tesztelni pénzügyi tudásukat, és megmérettetni magukat egy színvonalas verseny keretei között. 

Nevezni 3 fős csapatokban, 1 fő felkészítő személlyel kiegészülve lehet. A csapat tagjainak ugyanabban az intézményben kell tanulói jogviszonnyal rendelkezniük. A felkészüléshez szükséges összes háttéranyagot a Pénziránytű Alapítvány ingyen biztosítja, ezek a tananyagok a Pénziránytű Alapítvány honlapján elérhetőek (https://penziranytu.hu/).

A verseny 2+2 fordulóból áll, az első két fordulóban alkalmanként mindenki egy-egy online tesztet tölt ki, a kérdések megválaszolásához bármilyen tetszőleges segédanyagot lehet használni. A második fordulót követően a verseny két ágon („Főágon” és Pénziránytű iskolahálózati ágon) folytatódik. Az első forduló időpontja: 2021. február 15-19., a másodiké 2021. március 3.

Regisztrálni …. – 2021. február 19-ig, az első forduló végéig lehet ITT.

• Az „Főágon” az elért pontszámok alapján régiónként a legjobb 5 csapat (összesen 20 csapat) folytatja a versenyt. A főági elődöntő időpontja: 2021. március 19. • A Pénziránytű iskolahálózati ágon a további 30 legjobb iskolahálózati csapat (régiótól függetlenül) jut tovább a harmadik fordulóba. Ennek időpontja: 2021. március 12.
• Az elődöntőből régiónként a két legjobb, továbbá az összesített eredmények alapján a két legjobb harmadik helyezett csapat, tehát összesen 10 csapat jut tovább a „Főági” döntőbe. Ennek időpontja: 2021. április 23. A Pénziránytű iskolahálózati tagok között legjobban teljesítő 10 csapat az iskolahálózati döntőbe kerül. Ennek időpontja: 2021. április 8.

 

 

 

 

 

Az elődöntők nyertesei a „Főágon” és a legjobb Pénziránytű iskolahálózati tagok is értékes nyereményeket vihetnek haza.

A 2021-as BankCode tanulmányi versenyre a www.bankcode.hu weboldalon lehet regisztrálni 2021. február 19-ig. A csapatokat a csapatkapitány (diák) regisztrálja a csapatnév és a csapattagok adatainak megadásával a regisztrációs űrlap kitöltésével és elküldésével.

A versennyel kapcsolatos információkat (jelentkezés feltételei, folyamata, a verseny lebonyolítása) a honlap tartalmazza, valamint további információkat a  bankcodeverseny@mnb.hu címen lehet kérni.

 

Részvényfutam

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány 2018 februárjában másodszor hirdette meg egymással együttműködésben a Részvényfutam online tőzsdejátékot. Az összesen 20 kereskedési napos játék alatt a 9-14. osztályos, 14. életévüket betöltött középiskolások és tanáraik mérték össze tudásukat, 2 millió forintos virtuális tőkével felszerelkezve. A játék időtartama alatt a BÉT Prémium és Standard kategóriájába sorolt 31 részvénnyel és a BUX ETF-vel (tőzsdén kereskedett befektetési alap, amely a BUX index értékének változását követi) valós idejű árfolyamok mellett tudtak kereskedni a játékosok, és a napi három tudásanyag bővítést szolgáló kvízkérdésekre adott válaszaikkal is növelhették profitjukat.

A 2017 után másodszor megrendezett játék egyik újdonsága az a négy tőzsdei témakörre kidolgozott oktatási háttéranyag, amelyre támaszkodva a pedagógusok szemléletes, életszerű pénzügyi ismereteket fejlesztő órákat tarthattak a középiskolás diákoknak a játék alatt, vagy akár a későbbiekben is.

A tudásalapú játék első helyezettje, valamint a legnagyobb hozamot elért tanár nyereménye egy szélcsatornás élményrepülés volt: mindketten egy csoportos, 7 fő részére szóló repülésre jogosult csomagot nyertek. Azokra a pedagógusokra, mentorokra, akik szakértelmükkel segítették diákjaik pénzügyi tanulmányait, részvételét a Részvényfutamban, szavazni lehetett. A legtöbb szavazatot kapott jelölt mentor-tanár is jutalomban részesült, ő egy 5 fős szélcsatornás élményrepülésen vehetett részt. A játékban a kvízjátékosok kiemelkedő teljesítménye is díjazásra került: a játék végén sorsolással került kiválasztásra 10 fő azok közül, akik legalább egy helyes (három jó válasz) kvízt töltöttek ki a Részvényfutam ideje alatt.

Az ő nyereményük egy-egy e-book olvasó volt.

A Pénziránytű Iskolahálózat játékosainak a Pénziránytű Alapítvány további értékes különdíjakat ajánlott fel. A 3 legjobban teljesítő diák tabletet, a 3 legjobban teljesítő tanár okostelefont, míg a 3 legaktívabb iskola pedig projektort kapott jutalmul.

A díjátadásra a Pénziránytű Iskolahálózat 2018 márciusi workshopján került sor, a képek IDE kattintva tekinthetőek meg.