A PÉNZ7 kísérőeseményei még tartogatnak izgalmakat

2022. március 23.
 

A PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét lezárult, de a kísérőesemények még a tavasz folyamán lázban tartják a pénzügyi versenyek és játékok iránt elkötelezett diákokat és tanáraikat. Még lehet regisztrálni az általános iskolások országos versenyére, a PénzOkos Kupára, hamarosan kiderül, kik lesznek a BankCode szuperdöntő versenyző csapatai, a Részvényfutam pedig a hajrájába ért. A PÉNZ7-en debütáló MoneySim szimulációt pedig már több mint 500 középiskolás kipróbálta.

Március 11-én zárult a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét, melyhez 1 029 iskola 170 060 diákkal 450 szakmai önkéntes közreműködésével csatlakozott. Bár a témahét hivatalosan véget ért, kísérőeseményei még most is zajlanak. Még lehet regisztrálni az általános iskolások BankVelem PénzOkos Kupa versenyére. Már elindult a harmadik forduló, de április 6-áig még szeretettel várják a háromfős csapatokat az országos versenyen.

Minden eddiginél népszerűbb a BankCode országos tanulmányi verseny is, melyre idén több mint 500 középiskolás csapat regisztrált. A technikumi és gimnáziumi ágon folyó versenyen március 24-én dől el, mely csapatok jutnak a szuperdöntőbe. Március 25-én a Pénzügyminisztérium Pénztártermében pedig kiderül, ki lesz idén a 150 középdöntőbe jutott diák közül a Zsetonok Bajnoka.

Április 1-ig még van idő és lehetőség csatlakozni a Részvényfutam játékhoz, melyen virtuális kétmillió Ft-os tőke befektetésével és napi kvízek kitöltésével gyarapíthatják hozamukat a jövő középiskolás tőzsdegurui és tanáraik. Az Európai Pénzügyi Kvíz magyar döntőjét idén a budapesti Ady Endre Gimnázium diákjai nyerték, ők képviselik majd hazánkat a május 10-én Brüsszelben megrendezésre kerülő Európabajnokságon.


A PÉNZ7-en startolt, és igen nagy népszerűségnek örvend a Pénziránytű Alapítvány legújabb fejlesztése, a MoneySim szimuláció is.


A https://www.moneysim.hu/ oldalról elérhető játék fejlesztése előtt az Alapítvány megkérdezte a diákokat, milyen kerettörténetet, milyen szituációkat látnának szívesen, és ennek során kiderült: a fiatalok leginkább saját élethelyzeteiket, a hozzájuk hasonló „akár én is lehetnék” karaktereket szeretnék viszontlátni a szimulációban. Így alakult ki a MoneySim alapkoncepciója, melynek keretében a diákok 15-23 éves kortársaik bőrébe bújva alakíthatják a kiválasztott karakter életét pénzügyi döntéseiken keresztül. A játékot a korosztályhoz még közelebb viszi, hogy a játékélményt fokozva saját avatárt készíthetnek maguknak a belépés után.

A játékhoz kétféleképpen csatlakozhatnak a diákok: nyílt és zárt kurzusokon keresztül. A nyílt kurzusok esetében a diákok maguk választhatják ki melyik perszóna, azaz karakter bőrébe kívánnak bújni, míg zárt kurzusok esetén a tanáraik által választott személyiség adott szituációiban mérkőzhetnek meg osztály- vagy iskolatársaikkal.

Minden választott élethelyzethez rövid leírás is tartozik, egyben karakterenként változó a játék magját, lényegét alkotó 5 indikátormutató - a pénzügyi tudatosság, a kockázatvállalás, a jóllét, a takarékosság és a vagyoni helyzet - kiinduló értéke is. A szimuláció célja ugyanis, hogy az egyszerű képlet alapján számolt végső pontszámot maximalizálja a játékos. A pénzügyi tudatosság értéke akkor növelhető, ha a játékos megfontolt döntést hoz, illetve birtokában van a megfelelő pénzügyi ismeretnek. A pénzügyi helyzetnek megfelelő, arányos, nem túlzó pénzügyi kockázat vállalása mellett érdemes odafigyelni a jóllét mutatóra is: pénzügyi döntéseinknek végső soron hosszú távú biztonságunkat és jóllétünket kell szolgálnia. Magas értéket képvisel az is, ha a diák odafigyel a takarékos attitűdre, s természetesen a vagyon gyarapításának mértéke sem maradhat ki az értékelési sorból.

A MoneySim szimulációt elsősorban tanórai felhasználásra, illetve a középiskolások játékos egyéni tapasztalatszerzésére fejlesztette a Pénziránytű Alapítvány. Az ingyenes szimuláció tanórai felhasználását minta óraterv is segíti, de a játék mindenki számára elérhető, és regisztráció nélküli játéklehetőségeket is kínál a https://penziranytu.hu/moneysim oldalon.