PÉNZ7 2021-BEN IS

2021. március 1-5. között a hetedik PÉNZ7 köznevelési témahét valósult meg az iskolákban, pénzügyi témakörben a „Tudatos pénzkezelés a családban – Családi költségvetés”, a vállakozói témakörben az „InnoVál(l) – Vállalkozz okosan!” fókusszal. A programra nagy érdeklődés mutatkozott: több mint 1100 iskola 170.000 diákja vett rész csaknem 12.500 órán, 700 önkéntes közreműködésével. Az előző tanévhez képest ez tizenkétezerrel több tanuló bevonását jelenti.

A PÉNZ7 az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektvezetésével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány közreműködésével valósult meg. A partnerek küldetésüknek tekintik a jövő nemzedék pénzügyi-gazdasági nevelését, vállalkozói hajlandóságának formálását, a mindennapokban előforduló pénzügyi helyzetek tudatos kezelését. Az élményközpontú PÉNZ7 rendhagyó tanórái az egyes korosztályok sajátosságait figyelembe véve, játékosan adták át a felelős döntéshez szükséges ismereteket, fejlesztették a kreatív problémamegoldás képességét.

A pénzügyi tudatosság fejlesztésével érdemes azonban folyamatosan foglalkozni. A témahét remek alkalom a figyelemfelhívásra, de minden pedagógusnak jó szívvel ajánljuk, hogy építse be tanrendjébe a kerettantervekben is megjelenő, mindennapi pénzügyi és gazdasági ismereteket.

A digitális tanrendre való átállással kapcsolatban honlapunkon létrehoztunk egy olyan oldalt, melyen tantárgyanként és korosztályonként összegyűjtöttük digitális segédanyagainkat, illetve a szabadidő hasznos eltöltésére alkalmas játékainkat, kvízeinket, applikációinkat.

Érdemes figyelemmel kísérni a témahét aktuálisan is futó további, online programjait, melyekről részletesen a www.penz7.hu oldalon tájékozódhatnak a PÉNZ7 iránt érdeklődők. A program lezárultát követően is az idei és a korábbi tanévek minden tananyaga elérhető a www.penz7.hu honlapon, így az iskolák a helyi igényeknek és a diákok felkészültségének megfelelően a vállalkozási témák mellett akár a családi költségvetés-készítés vagy a pénzügyi tervezés és takarékosság, okos bankolás, hitelezés, valamint a befektetés tananyagaiból is válogathatnak a tanév hátralévő részében.

A program zárása után már minden érdeklődő hozzáfér az idei év tananyagaihoz is a www.penz7.hu oldalon.

A tanárfelkészítő tananyag a https://elearning.penziranytu.hu/ címen, a belépéshez regisztráció szükséges. 2018. szeptembere utáni tanári regisztrációval a tananyag látható, aki ennél korábban vagy még nem regisztrált a Pénziránytű e-learning portálra, tanárként megteheti a https://elearning.penziranytu.hu/reg/tanar oldalon.

Az e-learning tananyag felületének kezelése nem bonyolult, de igény szerint segítségképpen az erről szóló 2018-as felkészítő webinárium rögzített változata megtekinthető a https://youtu.be/s2wJdzsMcNk linken.

Kísérőesemények

A programsorozattal kapcsolatban folyamatosan frissülő tájékoztatás olvasható a PÉNZ7 honlapján, a www.penz7.hu címen.  A PÉNZ7 kísérőprogramjairól is itt található információ (BankCode tanulmányi verseny, PénzOkos Kupa, Részvényfutam online tőzsdejáték középiskolásoknak és tanáraiknak, ZsetON Pénzügyes Teszt, Európai Pénzügyi Kvíz).

PÉNZ7 2015-2021

A 2015-ös, 2016-os, 2017-es, 2018-as, 2019-es, 2020-as és 2021-es rendezvénysorozat alkalmából megalkotott, általános iskolásoknak szóló tananyagot és óraterveket ezen az oldalon lehet elérni, míg a középiskolások számára kifejlesztett anyagok innen tölthetőek le.