Összefogás a diákok pénzügyi és vállalkozói ismereteinek fejlesztéséért

2021.11.11.

– sajtóközlemény –

Hat szervezet írta alá azt az együttműködési megállapodást, amelyben a diákok pénzügyi és vállalkozói ismereteinek további fejlesztését vállalják a 2021/2022-es tanévben megvalósuló PÉNZ7 témahetének keretében.

A Pénz7 sikeres megvalósítása érdekében ma hatoldalú együttműködési megállapodást kötött az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint projektgazda, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány.

2022 tavaszán, március 7-11. között kerül megrendezésre a nyolcadik, a pénzügyi és vállalkozói tudatosságot interaktív eszközökkel fejlesztő PÉNZ7. A program indulásától résztvevője a mintegy 30 országban egyidőben zajló European Money Week kezdeményezésnek. Az előző tanévben több mint 1100 iskola 171.500 diákja vett részt a programban. A kimagasló részvétel elismeréseként a magyar program immár háromszor került be a virág 170 országában megrendezett, közel 30 millió diákot mozgósító, Global Money Week eseménysorozat legjobbjai közé.

Ebben a tanévben a PÉNZ7 rendhagyó tanóráinak pénzügyi témája a Pénzügyi tervezés és megtakarítások, vállalkozói témája pedig az „InnoVÁL(L) – Vállalkozz okosan!”, melynek három tananyaga: Kisvállalkozás indítása; Közösségi média marketingje; Hatékony vezetés.
Az elmúlt 7 évben több mint 1 millió diák vett rész a PÉNZ7 tanóráin, és kapott így közvetlen információkat a pénzügyi és vállalkozói ismeretekről.
A Pénziránytű Alapítvány a kezdetek óta tartalomfejlesztője és társszervezője a PÉNZ7-nek. Az interaktív pénzügyi tanórák kidolgozása mellett 450 ezer tankönyvvel és munkafüzettel, digitális tananyagokkal és pénzügyi tudatosságot fejlesztő játékkal segíti az Alapítvány a diákok pénzügyi nevelését. Az oktatási tartalmakban főszerepet kap a gyakorlatorientáltság és az élményalapú oktatás.

A tanári felkészülést ebben a tanévben is mintavideók, e-learning tananyag és webináriumok segítik. A PÉNZ7 programjait tovább színesíti, hogy a diákok kapcsolódó versenyeken, pályázatokon is részt vehetnek, továbbá az iskolák a témahét keretében szakértő pénzügyi önkénteseket, illetve vállalkozások működtetésében jelentős tapasztalattal bíró szakembereket, vállalkozókat fogadhatnak. A vállalkozói témához a szervezők december 6-tól várják azoknak a vállalkozóknak a regisztrációját a www.penz7.hu oldalon, akik vállalják, hogy a PÉNZ7 tanórai anyagát megismerve 2021 tavaszán szívesen megosztják tudásukat, vállalkozói sikereiket a fiatalokkal.

A PÉNZ7 program a Kormány által 2017-ben elfogadott, pénzügyi tudatosságot előmozdító nemzeti stratégia eleme, A kormány 2019. év végén fogadta el a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiáját (2019-2030) is, amellyel összhangban a PÉNZ7 vállalkozói témája a diákok számára a vállalkozói kedv megteremtését, az üzleti ismeretek megalapozását teszi lehetővé.

A PÉNZ7 meghatározó alapelve szerint a tanórákon márka, kereskedelmi logó nem jelenhet meg. A program ideje alatt a korábbi évek minden tananyaga elérhető a www.penz7.hu honlapon. Az aktuálisan kiemelt témák különböző korosztályok számára kidolgozott tananyagait és a felkészülést segítő anyagait (útmutatóit, videóit) a regisztrált iskolák ingyenesen letölthetik a témahét oldaláról.

A PÉNZ7 program – figyelembe véve a COVID-helyzet aktualitásait – digitális környezetben alkalmazható megoldásokkal is készül, hogy ezzel is segítse a résztvevő pedagógusok és önkéntesek munkáját, valamint ezen a módon hívja fel a diákok figyelmét a pénzügyi és vállalkozásfejlesztési témákra.
A program folyamatosan bővülő aktuális információi a www.penz7.hu oldalon érhetők el.

Budapest, 2021. november 11.

Az aláírók:
Emberi Erőforrások Minisztériuma, Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár
Innovációs és Technológiai Minisztérium, Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár
Pénzügyminisztérium, Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár
Magyar Bankszövetség, Prof. Dr. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára
Pénziránytű Alapítvány, Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke
Junior Achievement Magyarország, Alapítvány Musákné Gergely Orsolya ügyvezető igazgató