Hogyan lehet hatékonyan összekötni a virtuális és a való világot – pénzügyi tudatosságra nevelés a XXI. században

2019. augusztus 21.
 

Sokszor halljuk a panaszt szülőktől, tanároktól, hogy nem akar olvasni, nem akar tanulni, csak a mobil és a számítógép érdekli a gyereket…. A digitális generáció oktatása nagy kihívás a XXI. század digitális bevándorló felnőttei számára. Létezik azonban jó megoldás. A Pénziránytű Alapítvány és a Pontvelem Nonprofit Kft. közösen működtetett Pénzügyi Hősképző programja nemcsak élvezetes és gyakorlatias, hanem hatékony megoldás is a digitális világ iránt fogékony általános iskolás diákok pénzügyi tudatosságának fejlesztése érdekében.

A pénzügyi tudatosságra neveléshez diákbarát tankönyv, a tankönyvhöz modern applikáció, az applikációhoz élményekkel és tapasztalatokkal teli tábor tartozik. Így épül fel a Pénzügyi Hősképző általános iskolásoknak szánt komplex programja, melyhez bármelyik iskola, osztály, tanár vagy diák csatlakozhat.

A Pénziránytű Alapítvány gondozásában 2017-ben jelent meg a Küldetések a pénz világában című tankönyv, mely az általános iskolák 7-8. osztályos diákjai számára nyújt átfogó, gyakorlatias, a mindennapokban hasznos pénzügyi ismereteket. Az iskolák körében egyre népszerűbb tankönyvet a 2019/2020-as tanévre már több mint 20.000 példányban rendelték meg az intézmények.

Az Alapítvány azonban felismerve a digitális fejlesztésekben rejlő lehetőségeket, a tankönyv keretjátékára és családtörténeteire épülő applikációt is létrehozott. A Pénzügyi Hősképző applikáció bárki számára elérhető az App Store vagy a Google Play felületein. Az app segítségével a diákok hétköznapi pénzügyi problémák megoldásával szerezhetnek küldetéspontokat, KP-kat, melyeket a Pénziránytű - Bankvelem programba regisztrálók „bankszámláikra” utalhatnak, jótékony célra felajánlhatnak, vagy vásárolhatnak is velük.

Az elmúlt tanév során legeredményesebben gazdálkodó, legügyesebb pénzügyi hősök pedig meghívást kaptak Gárdonyba, az Alapítvány által szervezett ötnapos élménytáborba. A program részeként elképzelt családokat alapítva, társaikkal egyeztetve pénzügyi döntéseket kellett hozniuk családi költségvetésük alakulásáról, de vállalkozást is alapítottak, sőt részvények kibocsátásával és értékesítésével már a vállalkozói lét legnehezebb döntéseiben is kipróbálhatták magukat. A tábor kiváló példája annak, hogyan lehet élménypedagógiai módszerekkel, játékosan, együttműködést ösztönözve pénzügyi ismereteket átadni, képességet, attitűdöt fejleszteni.

A Pénziránytű Alapítvány a következő tanévben is elérhetővé teszi minden iskola, diák és tanár számára a Pénzügyi Hősképző programot. Az Alapítvány honlapjáról is letölthető tankönyv segít az applikáció pénzügyi problémáinak megoldásában, a legügyesebb, legaktívabb applikáció használó diákok pedig jövő nyáron is részt vehetnek az egyedülálló tapasztalatokat és élményeket jelentő táborban.

A tankönyv innen érhető el: https://penziranytu.hu/kuldetesekapenzvilagaban

Pénzügyi Hősképző applikáció: https://penziranytu.hu/penzugyihoskepzo

A Pénziránytű-Bankvelem programhoz itt lehet csatlakozni: https://penziranytu.hu/penziranytu-bankvelem