1100 iskolában 160 ezer diák tanulta a pénzügyeket

2017.03.11.

1100 iskolában 160 ezer diák tanulta a pénzügyeket

– sajtóközlemény –

Budapest, 2017. március 11. – Nagy sikerrel és jelentős számú érdeklődő részvételével zárult a Pénz7 idei programsorozata. Idén immáron harmadik alkalommal vehettek részt országszerte diá-kok, tanárok és önkéntes szakemberek hazánkban a Pénz7 tematikus programjain. Az ese-ményeket az elmúlt napokban minden eddiginél nagyobb érdeklődés kísérte. Országszerte a regisztráció során több, mint 1100 iskola jelentkezett a programra, a mintegy 11 ezer tan-órán résztvevő diákok száma pedig meghaladta a 160 ezret. A gyakorlati tapasztalatokat idén több, mint négyszáz önkéntes szakértő hozta el a tanórákra.

Ebben az évben a tematikus hét programsorozata a "Bankoljunk okosan" – korszerű pénzkezelés téma mellett a vállalkozói kompetenciák fejlesztését is felvette a tanórák palettájára. A kezde-ményezés a korábbi sikerekre alapozva bekerült a tanév hivatalos rendjébe is, a pénzügyi tuda-tosság és gazdálkodás témaheteként. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) projektveze-tésével az idei Pénz7 megvalósulását segítették a további együttműködő szakmai partnerek, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány.

A szakmai kezdeményezések mellett kormányzati szinten is kiemelt feladatnak tekintik a hazai gazdasági-pénzügyi közismereti képzést. Ezt jelzi az is, hogy a témahetet az EMMI beemelte a tanév rendjébe, valamint hogy még a nyár előtt a kormány elé kerül a lakosság pénzügyi tudatos-ságát előmozdítani hivatott nemzeti stratégia javaslata.

A megtartott iskolai tanórák önkéntesei között volt - többek között - a Nemzetgazdasági Miniszté-rium gazdaságfejlesztésért és –szabályozásért felelős államtitkára is, aki a vállalkozói kompeten-ciafejlesztés kapcsán az előrelátást és az innovatív gondolkodást hangsúlyozta. Lepsényi István a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium 11. osztályos diákjai részére tartott rendhagyó órán kiemel-te: vállalkozóként a kockázatvállalás elkerülhetetlen, ugyanakkor tudatos üzleti tervezéssel és innovatív gondolkodással sikerre vihetőek a legjobb üzleti ötletek.

A Pénz7 a rendhagyó tanórák mellett idén is változatos kapcsolódó eseményeket, rendezvényeket kínált a diákok és tanáraik számára. Számos pénzügyi vetélkedő, vagy annak döntője, illetve meghirdetése esett a Pénz7 idejére, mint például a Pénziránytű Alapítvány középiskolásoknak szóló kisfilmes pályázata vagy az általános iskolásoknak szóló PénzOkos Kupa. A témahét ünnepélyes megnyitóján jelentette be Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, hogy március 16-tól nagyszabású online tőzsdejátékot indítanak középiskolai diákok és tanárok számára, a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben.

Ugyancsak rendhagyó rendezvénye volt a Pénz7 programsorozatnak az a március 8-i miskolci esemény, amelynek keretében szakmai napot tartottak az egyetem Pénzügyi és Számviteli Intéze-te jóvoltából. Az egész napon át tartó, „A pénzügyi kultúra aktuális kérdései, különös tekintettel a banki szolgáltatásokra” című rendezvényen egyetemi tanárok, banki szakemberek és pénzügyi – oktatási szakértők – köztük a Pénziránytű Alapítvány felkért előadója – tartottak előadást, hogy megosszák a hallgatósággal legfontosabb tapasztalataikat, tudásukat.

címkék: