Sikerrel zajlott le az 55. Közgazdász Vándorgyűlés

2017. szeptember 20.
 

Szeptember 7-9. között került megrendezésre a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett 55. Közgazdász Vándorgyűlés, amelynek már nem az első alkalommal adott otthont Eger városa. A három napos eseményen a csaknem 900 regisztrált résztvevő összesen több, mint száz előadást hallgathatott meg.

A Vándorgyűlés szakmai programját csütörtökön Thomas J. Sargent, a New York-i Egyetem közgazdász professzora, és Matolcsy György magyar jegybankelnök nyitotta meg. A 2011. évi Közgazdasági Nobel-emlékdíj kitüntetettje „Eszközárbuborékok”, míg az MNB elnöke „Tíz évvel a válság után – 2007-2017” címmel tartotta meg előadását. A jegybank elnöke többek között a válság okairól, a magyar válságkezelés sikerességéről és az államadósság csökkentéséről beszélt. Utánuk Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a nemzetközi versenyképességről a gyógyszeripar szemszögéből címmel adott elő.

Az első nap szakmai zárásaként Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke és a Magyar Közgazdasági Társaság örökös tiszteletbeli elnöke a Költségvetési stabilitásról és a versenyképességről osztotta meg gondolatait, aki az MKT elnöksége által adományozott, a társaság legrangosabb kitüntetését, a Közgazdász Életműdíjat a nyitó plenáris ülésen vette át.

A pénteki napon szekcióülések várták a látogatókat. Többek között pénzügyek, gazdaságpolitika, versenyképesség, EU-fejlesztések, logisztika, fejlődésgazdaságtan, fejlesztéspolitika témában folytak előadások, kerekasztal-beszélgetések, panelbeszélgetések. Oblath Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének főmunkatársa tartott kiemelkedően érdekes előadást az euró bevezetéséről – az újabb tapasztalatok fényében. Beszélt egyebek mellett az eurózónához való csatlakozásunk lehetőségeiről, a megfelelő előkészítésről és a felkészületlen belépés kockázatairól.

Szombaton Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter „Gazdaságpolitikai helyzetkép 2017 őszén” című előadásában többek között beszélt az államadósság csökkentéséről, ipari és gazdasági növekedésről, munkaerőpiacról, és az inflációról is. A három napos rendezvényt pedig Heal Edina, a Google Magyarország vezetőjének „Az internet mindenkié” című előadása zárta, amely során a résztvevők egy rövid betekintést nyerhettek a különböző projektekbe, és általánosságban a Google különleges világába.

A résztvevők között közgazdász hallgatók is jelen voltak, hiszen száz MNB Kiválósági ösztöndíjas egyetemista ingyenesen részt vehetett a három napos szakmai programon és a kísérő rendezvényeken.

A vándorgyűlésen készült videókat, és képeket a kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu oldalon és a Magyar Közgazdasági Társaság facebook oldalán tekintheti meg szabadon minden érdeklődő, továbbá az előadások anyagai online elérhetőek, és letölthetők a kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu/2017/05/31/55_kozgazdasz_vandorgyules oldalon keresztül.