Rangos nemzetközi díjat kapott a BankVelem Program

2016.11.29.

Rangos nemzetközi elismerés a BankVelem programnak
– sajtóközlemény –

2016. november 29.

A Pénziránytű Alapítvány és a PontVelem Nonprofit Kft. együttműködésével megvalósuló BankVelem Program megtisztelő díjat kapott a 125 országban jelen lévő, a fiatalok pénzügyi ismeretterjesztésével foglalkozó Child & Youth Finance International szervezettől. A nemzetközi szakemberekből álló zsűri a BankVelem pénzügyi oktatási programot szoros versenyben, több mint ötszáz pályázó közül sorolta a legjobb hat közé, egyedüli európaiként. A stockholmi városházán rendezett ünnepélyes díjátadón külön kiemelték, hogy a program az egész országra kiterjedő hálózatként működik.

A díjátadóról

Idén ötszáz jelentkező közül hat kategóriában 54 pályázat került a döntőbe. A Civil Society Achievement Award kategória döntőjébe a BankVelem Programmal együtt mindössze hat kezdeményezés került. A díjátadó ünnepséget november 28-án Stockholmban a Városházán tartották. A legjobb európai pénzügyi oktatási program díjat Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnöke vette át.

A díjra jelölt BankVelem program az Magyar Nemzeti Bank által támogatott Pénziránytű Alapítvány és a PontVelem Nonprofit Kft. közös pénzügyi oktató és ismeretterjesztő projektje, amely általános iskolások számára kínál komplex, gyakorlatias tanítási eszközt. A program ötvözi a környezetvédelmi és a pénzügyi szemléletformálást, játékos környezetben fejleszti a diákok pénzügyi ismereteit, valamint hozzájárul az online bankolás legfontosabb lépéseinek elsajátításához.

A díjat, a ma már 125 országban 36 millió gyermeket és fiatalt elérő, pénzügyi ismeretterjesztéssel foglalkozó nemzetközi szervezet, a Child & Youth Finance International alapította 2012-ben. A Global Inclusion Awards nemzetközi díj azokat a szervezeteket ismeri el, amelyek nevéhez fontos innovációk fűződnek a pénzügyi oktatás területén. A jelentkezők idén hat különböző kategóriában pályázhattak, ezek közül a Pénziránytű Alapítvány a „Civil Society Achievement Award” kategóriában nevezett a PontVelem Nonprofit Kft. és az Alapítvány együttműködésében megvalósuló BankVelem Programmal.

A BankVelem programról

A program három fő pilléren nyugszik.

A Program központi elemeként működő virtuális PontBankban a diákok saját egyéni folyószámláikon gazdálkodhatnak, online banki műveleteket végezhetnek, utalhatnak, vásárolhatnak, leköthetik pontjaikat, vagy akár jótékony célra is felajánlhatják azokat. A tranzakcióikról idén már SMS-értesítést is kapnak, éppúgy, mint a felnőttek világában. Több ezer diák közel 30 ezer banki tranzakciót hajtott végre az elmúlt tanév során a szelektív hulladékgyűjtéssel szerzett pontjaival.

Legújabb elemként, az OkosPont bevezetésével 2016 őszétől mindenki számára elérhetővé vált a PontBank használata. OkosPontot ugyanis pénzügyi ismeretekkel lehet szerezni: kvízekkel, a PontBank tudatos használatával (SMS Bankár), valamint a 12 fordulós tudáspróbán, az Okos Pont Bajnokságon.

A BankVelem Utazó Iskola Program tavaly mintegy 30 ezer diákot ért el. A program keretében egy képzett oktatócsapat bejárta szinte az egész országot; 101 iskolában tartottak tanórákat mindennapi pénzügyek témában. Ebben tanévben várhatóan ismét 100 iskolába jut el a program.

A BankVelem Program keretében meghirdetett pénzügyi tudásversenyek, pályázatok, vetélkedők és nyári táborok is hatalmas érdeklődés mellett zajlanak. A BankVelem Osztálykirándulás Tervező Pályázat jóvoltából például a nyertes osztályok megvalósíthatják álmaik kirándulását, és a pályázat összeállítása során gyakorolhatják a pénzügyi tervezést is.

A komplex, fenntarthatóságra nevelő program abban is egyedülálló, hogy céljai között a környezetvédelmi és a pénzügyi szemléletformálás mellett a diákok karitatív tevékenységének ösztönzése is szerepel. A 2014/15-ös tanévtől kezdve sikerrel működő BankVelem Programban bármely magyarországi általános iskola és diák részt vehet. A programhoz bármikor ingyenesen lehet csatlakozni.

A Pénziránytű Alapítványról

Az Alapítványt 2008-ban hozta létre a Magyar Nemzeti Bank, a Diákhitel Központ és a Magyar Bankszövetség azzal a céllal, hogy a hatóságokkal, civil szervezetekkel és piaci szereplőkkel együttműködve pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat dolgozzon ki és valósítson meg. Az Alapítvány 2014-ben megújította stratégiai tervét, melynek fő célkitűzése, hogy több korcsoport számára különböző élethelyzetekben egyaránt releváns üzenetek megfogalmazásával járuljon hozzá a pénzügyi kultúra fejlesztéséhez. Ennek érdekében a Pénziránytű Alapítvány ma már számos programmal segíti mind az általános- és középiskolás, mind a fiatal felnőtt korosztályt a gyakorlati pénzügyek felelős kezelésében.

További információk:

Horváth Éva, Pénziránytű Alapítvány
E-mail: sajto@penziranytu.hu