Pénzügyi tudást minden korosztálynak!

2015.10.14.

A pénzügyi kultúra fejlettsége egyaránt hatással van a gazdaságra és az emberek mindennapi életére. Ahhoz azonban, hogy az erőfeszítések hasznosuljanak, a társadalom minden korosztályát elérő ingyenes programok, az iskolások számára pedig részletesen kidolgozott, a tantervhez illeszkedő, játékos és gyakorlatias tananyagok szükségesek. Ezt felismerve indította útjára az általános iskoláknak szóló Utazó Iskolát a Pénziránytű Alapítvány, valamint újította meg a középiskolásoknak és az őket tanítóknak szóló oktatási programjait. Ezen kívül újabb felnőtteknek szóló, ingyenes programokat indít, így pénzügyi tervező mobilalkalmazást, a pénzügyek kézben tartását segítő tippeket, tanácsokat oszt meg honlapján, ahol mindig új játékos feladatok is találhatóak.

Újdonságok oktatási fronton – általános és középiskolai programok

A legkisebbeknek a pénzügyi oktatás „házhoz megy”. A szeptember 28-án elindult BankVelem Utazó Iskola programban a kisdiákok játékos formában sajátíthatják el az alapvető pénzügyi ismereteket, délután pedig kipróbálhatják a BankVelem interaktív játszóházát is. Az Utazó iskola tematikája részben a nyári szünet alatt – mintegy 7-8 000 diák részvételével – megtartott, tíz egymást követő Erzsébet tábor tapasztalataira épült, de emellett a program nagyban támaszkodik a Pénz7 rendezvénysorozat keretében kidolgozott játékos óratervekre is. Idén hetente az ország különböző tájaira utazunk, és csillagtúra-szerűen az adott környék 3-5 iskoláját felkeresve összesen 100 általános iskolába jutunk el. Az Utazó iskola első állomása a tiszaroffi kistérség volt, ahol a leghátrányosabb gyermekek kaptak hasznos útravalót.
Az Alapítvány újjászervezi az eredetileg 2009-ben elindított, és évekig sikerrel működtetett Pénziránytű Iskolahálózat nevű programját. Az idén ősszel újrainduló Iskolahálózat célja, hogy a hétköznapi helyzetekben jól használható, gyakorlatias pénzügyi ismereteket közvetítsen a tanárok, majd a diákok felé. A szemléletformáló képzés egy 60 órás tananyagra épül. A tananyag rugalmasan illeszkedik a különböző műveltségterületek és tantárgyak kereteihez, ezért történelem, földrajz, életvitel és matematika tanárok, valamint osztályfőnökök is könnyedén beilleszthetik a tanrendjükbe. Bár az oktatási anyag a tervek szerint csak jövő év elejére áll össze végleges formájában, az Alapítvány az elkészült fejezeteket folyamatosan közzéteszi honlapján. Az akkreditált tanári továbbképzés keretében idén október-novemberben várhatóan száz, míg jövőre további négyszáz pedagógus részesülhet oktatásban. A képzés a résztvevő tanárok és iskolák számára ingyenes, a költségeket az Alapítvány fedezi.

Pénzügyi tervező-mobilalkalmazás, lehet regisztrálni!

Elstartolt a Pénziránytű Alapítvány androidos és iOS platformon is elérhető mobilapplikációja. A korábban kidolgozott webes pénzügyi tervező mellett, a felhasználók részéről igény mutatkozott a mobil alkalmazásra, aminek segítségével „zsebben hordhatják” és folyamatosan megújíthatják, nyomon követhetik költségvetésüket. Érdemes tehát regisztrálni, hiszen kevésből is több lesz, ha okosan bánunk a pénzünkkel – ehhez pedig kiváló segítség az okostelefonra letölthető applikáció. A Pénziránytű Alapítvány által fejlesztett ingyenes mobil alkalmazás ezen a linken érhető el a Google Play-ben: https://goo.gl/8tTwGD, illetve az App Store-ban: https://appsto.re/hu/_Lse-.i

 

Folyamatosan újuló honlaptartalmak

A sikeres Pénzügyi tervező és Pénzügyi Személyiségteszt mellett, a látogatók mindig találnak új játékos feladatokat, ötleteket honlapunkon, illetve facebook oldalunkon. A nemrég megjelent költségvetési kvíz nem csak az általános pénzügyi tájékozottságról ad visszajelzést, de kitöltésével gyakorlati tanácsokhoz is juthat a felhasználó.
Legújabb izgalmas játékunk címe „Emeld a tétet!” A játék során a versenyzők különböző célokat tűzhetnek ki maguk elé, de ezek elérése nem egyszerű. A játékosnak minden kérdésnél meg kell adnia a tétet, amit jó válasz esetén megduplázhat, vagy el is veszíthet. A kérdések természetesen itt is az előrelátó pénzügyi gazdálkodáshoz kapcsolódnak.

Kapcsolattartó: Somos Krisztián: 06(30)-306-31-16; sajto@penziranytu.hu