A Pénziránytű Alapítvány is segíti az Erste Pénzügyi Patrónus Programját

2023. június 28.
 

A Pénziránytű Alapítvány is csatlakozott az Erste Pénzügyi Patrónus Programjához. Az idén indított program keretében nyolcvan nevelőotthonban élő gyermeket és húsz nevelőt hívtunk meg a Pénzmúzeumba. A hátrányos helyzetű gyermekek pénzügyi és szociális készségeinek fejlesztését célzó program folyamatosan bővül.

Élménydús napot töltöttek el az Erste Pénzügyi Patrónus Programjában résztvevő diákok és nevelőik a Pénzmúzeumban. A tárlatvezetés mellett nem csak a díjnyertes, Az Aranyvonat legendája című filmet nézték meg, de részt vettek a Pénziránytű Alapítvány diákfoglalkozásán, megoldhatták a MoneyTours pénzügyi kaland fejtörőit, egyben beszélgethettek Járai Zsigmonddal, a Magyar Nemzeti Bank volt elnökével, korábbi pénzügyminiszterrel is.

A múzeum megtekintése és az élményjátékok kipróbálása mellett a gyerekek találkozhattak Wiesner Ivánnal, a „Van élet a gyermekotthon után” Program vezetőjével, aki maga is intézetben nevelkedett, és most már segítőként jár vissza a nevelőotthonban élő gyerekekhez.

Az Erste az idén indította útjára civil partnereivel közösen Pénzügyi Patrónus Programját, amelynek célja az állami gondozott gyermekek pénzügyi és szociális készségeinek fejlesztése, és az olyan marginalizált helyzetben lévő családok támogatása adósságaik rendezésében, ahol legalább az egyik szülő gyermekotthonban nevelkedett. A programban elsődlegesen az állami gondozottakat nevelők kapnak képzést és segítséget ahhoz, hogy képesek legyenek a pénzügyi ismereteket megfelelően átadni a diákoknak.

Az alapfogalmak (bankszámla, bankkártyahasználat, takarékosság, hitel, személyes költségvetés) megismerésén túl cél a pénzügyekkel kapcsolatos félelmek és ismerethiány oldása. Fontos elem a célok kitűzése, az odavezető út átgondolása, a karriertervezés és a vállalkozásindítással kapcsolatos alapvető ismeretek elsajátítása is.

A program folyamatosan bővül. A résztvevők célja, hogy olyan képzési formát fejlesszenek a jelenlegi alapokra építve, amely a világon először nyújt segítséget értelmi fogyatékos gyerekekkel foglalkozó gondozók, szociális munkások számára a pénzügyi ismeretek továbbadására.