Online bűnözők ellen kiberpajzs

2024. május 15.
 

A fiatal generációk számára a pénzügyek intézésének természetes közege a virtuális tér. A digitális világ kínálta előnyök és lehetőségek mellett azonban eddig nem ismert veszélyekkel is szembe kell néznünk. Szerencsére a megfelelő tudással felvértezve minimálisra csökkenthető, hogy kibertámadás áldozatává váljunk. A Pénziránytű Alapítvány tavaszi workshopjának egyik izgalmas szakmai előadása a kibertérből érkező veszélyekre, illetve az azokkal szembeni védekezésre fókuszált.

A digitális világ megállíthatatlanul fejlődik, pénzügyeinket egyre gyorsabban, egyszerűbben, ökotudatosabban intézhetjük az online térben. A korszerű pénzkezelés előnyei mellett természetesen fel kell hívni a fiatalok figyelmét az esetleges veszélyekre is. Érdemes tudatosítani azonban azt is, hogy pénzügyeink biztonságáról mindig is gondoskodnunk kellett. A készpénzt is hamisítják, ellopják, netán elveszthetjük. Érdekei és értékei védelmére mindenkinek oda kell figyelnie, a lehetséges veszélyekre fel kell készülni, bármilyen technológia is áll a háttérben.

Mindenki potenciális áldozat

A kibertérben elkövetett pénzügyi csalások, visszaélések száma elképesztő ütemben növekszik, idén becslések szerint világszerte várhatóan naponta(!) több mint kilencmilliárd forintnak megfelelő összeget csalnak ki az online bűnözők. Az elkövetők nem válogatósak, mindenki, aki jelen van az online térben potenciális célpont lehet. A legjobb védekezés ez esetben is a megelőzés, amelyhez elengedhetetlenül fontos egyfajta egészséges veszélyérzet, valamint a széleskörű tájékozódás.

A gyanakvás legyen ösztönös!

Fontos mindig szem előtt tartani, hogy értékeinkre folyamatosan vigyázni kell az online térben is. Ki kell alakítani ugyanazokat az ösztönös rutinokat, amelyeket egyébként a valós életben teljesen természetes módon használunk. A lakást kulcsra zárjuk, az autóban nem hagyjuk látható helyen a telefonunkat, laptopunkat, a pénztárcánkat biztos helyen tartjuk – egyszóval igyekszünk bebiztosítani védelmünket. Ehhez képest az online térben sokkal kevésbé mozgunk tudatosan, s annak rohamos fejlődése miatt sem esélyünk, sem elegendő időnk nincs tanulás nélkül védelmet jelentő rutint szerezni. Ennek része kell, hogy legyen a folyamatos éberség, gyanakvás, főleg, hogy a kiberbűnözők sikere nem csak az online tér adta új lehetőségeken és módszereken múlik, hanem az áldozatok gondatlanságán is. A figyelemelterelés, a gyanakvás elaltatása, az áldozat bizalmába férkőzés a kibertérben is ott szerepel a fegyvertárukban. A kecsegtető ajánlatok mellett tipikusnak mondható „ismérve” a virtuális térben elkövetett csalásoknak a nyomásgyakorlás és a sürgetés. Vagyis az, hogy valami nagy baj fog történni, ha nem cselekszünk azonnal, nem adunk meg bizonyos adatokat, vagy nem kattintunk az általuk küldött linkre.

Vedd fel a kiberpajzsod!

Általánosságban elmondható, hogy minél felkészültebbek vagyunk, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy áldozatokká váljunk. A csalók sem akarnak feleslegesen kockáztatni, inkább gyorsan más, könnyebb célpontot keresnek. Alapvetően fontos, hogy gyanús hívás, beérkező üzenet vagy e-mail esetén semmiképp ne adjuk meg a személyes adatainkat. Győződjünk meg a hívó fél hitelességéről, gyanú esetén inkább ragaszkodjunk a visszahívás lehetőségéhez! Az online platformokon érdemes kétfaktoros hitelesítési rendszert használni. Ne töltsünk le semmilyen ismeretlen programot, ne biztosítsunk ismeretlen személyeknek hozzáférést a telefonunkhoz vagy a számítógépünkhez!

Egyszóval: ne kockáztassunk, s legfőképpen szánjuk időt arra, hogy megfelelő ismereteket szerezve megelőzzük a bajt. A Pénziránytű Alapítvány tavaszi workshopjának szakmai videójában ehhez kapnak naprakész támogatást a pedagógusok és diákjaik az Országos Rendőrfőkapitányság és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szakembereitől. Érdemes ezért akár tanórai keretek között lejátszani a fiatalok számára is élvezhető és befogadható online előadást.