Ők a Forint legújabb Hősei

2022. szeptember 21.
 

Hazai fizetőeszközünk, a forint 75. születésnapja alkalmából 2021 augusztusában indult a Pénziránytű Alapítvány és a Pénzmúzeum által megrendezett "Forint Hősök Tere" kvízjáték. A nagyszabású tudáspróba és nyereményjáték egy teljes éven át tartotta izgalomban a közel 9 ezer regisztrált középiskolást és egyetemistát, akik közül mintegy 307-en mind a 12 forduló kérdéseit kitöltötték, így közülük kerülhettek ki a játék nagyértékű fődíjainak nyertesei.

De kik is voltak a forint első hősei? – Az Aranyvonat Legendája

A második világháború utolsó évében a Magyar Nemzeti Bank akkori dolgozói életüket kockáztatva menekítették ki az országból már a háború első éveiben a budai várban és a veszprémi vár alatt kialakított hatalmas trezorokban elrejtett magyar kincseket, köztük a Szent Koronát és hazánk akkori teljes aranykészletét. Egy 11 vagonból álló vasúti szerelvény indult meg 1945 telén az osztrák határ felé, melyet Fertődoboznál feltartóztattak és megpróbáltak Németország felé terelni, de kalandos útja során végül sikerült eljutnia titkos rejtekhelyére, egy kis osztrák hegyi faluba, Spital am Phyrnbe.

E valós történet nyomán született meg az Aranyvonat legendája. A kincsekkel együtt utazó, azt menekítő és védelmező többszáz jegybanki alkalmazott pedig a háború végnapjainak káoszában is folytatta a munkát. Életük árán is őrizték a titkot, megvédték a kincset, míg végül a háború vége előtt sikerült felvenniük a kapcsolatot a szövetséges erők vezetőivel és az amerikai hadsereg átvette megőrzésre az aranyat. Egy évvel később a magyar állam hiánytalanul visszakapta az aranykészletet, így az fedezetként szolgálhatott az elértéktelenedett pengő leváltására. 1946. augusztus elején pedig megszületett jelenkori hivatalos fizetőeszközünk, a forint.

Az Aranyvonat legendáját a Magyar Nemzeti Bank dokumentum-játékfilmje a történeti hűséget megőrizve mutatja be. A filmben – mely a Történelem és pénzügyek középiskolai munkafüzetünk hátoldalán található QR kód segítségével is megtekinthető - megelevenedik a 30 tonna jegybanki arany kimenekítésének minden epizódja, a jeleneteket pedig szakértői kommentárok egészítik ki: https://monomedia.hu/aranyvonat/

Éves játékkal tisztelegtünk a forint hősei előtt

Az akkori legendássá vált hősök előtt is tisztelegni kívánt a Forint Hősök Tere nagyszabású éves kvízjáték.

A verseny lezárult, és kiderült, hogy tudásuk és kitartásuk eredményeként, kik lettek a forint új hősei, akik ünnepélyes díjátadó keretében szeptember 13-án a Pénzmúzeumban vehették át díjaikat.

A tudáspróba havi fordulóinak legjobb szereplői értékes nyereményeket kaphattak, és ajándékban részesülhetett minden hónapban egy-egy olyan játékos is, akit a legalább 50%-ban helyes választ adók közül sorsoltak ki. A Forint Hősök Tere fődíjait pedig azok a diákok érdemelhették ki, akik mind a 12 fordulón részt vettek, és ennek során a legtöbb helyes megoldást adták. A középiskolások közt a mintegy 181 játékos közül kikerülő első helyezett Bodnár Benedek lett, aki egy MacBook air laptop-ot, míg a játékot befejező 126 egyetemista közül a legeredményesebb résztvevő Spoljár Júlia egy „közgazdaságtan és politika” témájú oxfordi online kurzust nyerhetett. A második helyezettek mindkét korosztályban egy-egy Ipad Pro készüléket, a harmadik helyezettek pedig iPhone 11 okostelefont vehettek át a szeptember 13-án a Pénzmúzeumban megrendezett ünnepélyes díjátadón.

A forint hősök pénzügyileg tudatosan és digitálisan gondolkodnak

Az ünnepélyes díjátadón résztvevő diákokat megkérdeztük, mi volt kitartásuk és sikerük titka, mit gondolnak a pénzügyi tudatosságról.

A játék lehetősége azonnal felkeltette érdeklődésüket, barátaikat is meghívták a játékba. Nagyon érdekelték őket a forint érmék és bankjegyekről szóló érdekességeket bemutató kvízkérdések is, edukációs szempontból pedig a kérdéssor második felét, a mindennapi pénzügyi részeket tartották kifejezetten hasznosnak.

A fiatalok szerint a diákoknak már általános iskolában, de legkésőbb középiskolában meg kellene ismerkedniük az önálló pénzkezelés alapjaival. Nagyon fontosnak érzik, hogy kortársaik számára alternatívaként jelenjen meg nemcsak a takarékoskodás, vagy a pénz elköltése, hanem az is, hogyan gyarapíthatják pénzüket. A fintech világa nagyon közel áll hozzájuk, napi szinten használják a legújabb banki applikációkat, digitális pénzügyi szolgáltatásokat, úgy nyilatkoznak, hogy a készpénz már csak marginális szerepet tölt be életükben.

Ma már szerencsére nem önfeláldozásra van szükség ahhoz, hogy valaki pénzügyi hős lehessen! A fődíjakat kiérdemelt nyertesek megmutatták, hogy kitartással, érdeklődéssel és a tudás fejlesztésével duplán nyerhetnek, hiszen sokat ér a tudásuk a jövőben is. Gratulálunk teljesítményükhöz!