Nehéz dolga akad, ha pénzügyi kérdésekben szeretne okosabb lenni mint egy ötödikes

2024. május 8.
 

Biztosan nem lenne könnyű dolga annak a felnőttnek, aki pénzügyi kérdésekben lekörözné a PénzOkos Kupa Junior versenyének győztes 5-6. osztályos diákjait. A PÉNZ7 nyitónapján indult PénzOkos Kupán a 7-8. és az 5-6. osztályos diákok külön ágon versenyezhettek. A fiatalabbak számára szervezett háromfordulós Junior ág országos döntőjére május 7-én került sor a Pénzmúzeumban, ahol végül egy szekszárdi csapat diadalmaskodott.

A PénzOkos Kupa az általános iskola felső tagozatos diákjait szólítja meg. A 7-8. osztályosok 10. jubileumát ünneplő megmérettetése mellett immár negyedik alkalommal került sor az 5-6. osztályosok PénzOkos Kupa Junior versenyére, melynek döntőjét tegnap rendezték meg a Pénzmúzeumban. A 7-8. osztályos csapatok legjobbjai május 28-án szintén a Pénzmúzeumban csaphatnak majd össze az értékes nyereményekért. Az Alapértékek Nonprofit Kft. szervezésében és a Pénziránytű Alapítvány szakmai támogatásával megvalósuló megmérettetés célja a széleskörű pénzügyi ismeretterjesztés és a tehetséggondozás. A verseny fővédnöke Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A Junior ág döntőjére való felkészülést a Pénziránytű Alapítvány Küldetések a pénz világában című AR (kiterjesztett valóság megoldással színesített) tankönyve segítette.

Az 5-6. osztályosok országos döntőjében a közel 280 nevező csapatból a legjobb tíz mérhette össze tudását gyakorlatias pénzügyi feladatok megoldásával. A diákok bankjegyismerettel, a háztartások gazdálkodásával, a családi költségvetéssel, a hitelfelvétellel és korszerű pénzkezeléssel kapcsolatos érvelési feladatok, gyors reakciót, biztos pénzügyi tudást és kiváló számolási készséget igénylő villámkérdések és a gyakorlati pénzügyi tudást mérő kihívásokon keresztül bizonyíthatták ismereteik mélységét, valamint logikai és kockázatvállalási képességeiket.

Ők lettek az idei tanév PénzOkos Junior versenyének győztesei

A 4. PénzOkos Kupa Junior versenyen a Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola „Pénzokosok” csapata állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A győztes diákok, Túri Cecília, Biczó Barnabás és Patakfalvi Tamás megérdemelten vihettek haza egy-egy Adrenalin Feldobox csomagot és egy-egy sportkamerát. Felkészítő tanáruk Kordiszné Pintér Katalin 40 000 Ft-os Emag utalványt nyert.

A verseny 2. helyezettje igen szoros versenyben a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola „Matekosok” csapata lett, Szántó Mihályné nagyon alaposan felkészítette tanítványait, így a csapat minden tagja egy Kaland Feldobox csomagot és egy Instax mini 12 fényképezőgépet nyert, míg tanáruk 40 000 Ft-os Emag utalvánnyal gazdagodott. A bronzérmet a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium „Bankosok a porondon” csapata szerezte meg. Gratulálunk felkészítő tanáruknak, Csordás-Kósa Szilviának! A harmadik helyezett csapat nyereménye fejenként egy Családi móka Feldobox csomag és egy JBL T510 fejhallgató, míg tanáruk munkáját szintén 40 000 Ft-os Emag utalvánnyal köszönték meg a szervezők. Emellett a döntő nem dobogós résztvevői és felkészítő tanáraik is vásárlási utalványban részesültek.

A PénzOkos Kupa Junior kategóriában a legtöbb csapatot a Bácskai Általános Iskola Tataházi Tagintézménye regisztrálta, munkája elismeréseként az iskola 100 000 Ft alapítványi támogatásban részesült a Pénziránytű Alapítvány jóvoltából.

Az ünnepélyes díjátadót követően a versenyző diákok és tanáraik megtekinthették a különleges élményt nyújtó Pénzmúzeumot. Gratulálunk a nyerteseknek, egyben nagyon köszönjük minden résztvevő csapat és felkészítő tanáraik munkáját és várunk szeretettel mindenkit a jövő évi versenyen is!