A lakossági pénzügyi ismeretterjesztés szolgálatában a Pénziránytű Alapítvány

2015.05.20.

A Pénziránytű Alapítvány 2008 szeptemberében jött létre azzal a céllal, hogy hatóságokkal, civil szervezetekkel és piaci szereplőkkel együttműködve széles lakossági rétegek pénzügyi tudatosságának fejlesztésére irányuló programokat dolgozzon ki és valósítson meg. Alapítók a Diákhitel Központ Zrt., a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank. Az Alapítvány küldetése, hogy segítse az egyének, családok felelős, megalapozott anyagi döntéseit, és szemléletformáló programjainak eredményeként javuljon a lakosság pénzügyi tudatossága. E munka során kiemelt hangsúlyt kap a közérthetőség és a gyakorlatban használható tudás közvetítése.

A pénzügyi tudatosság széleskörű terjesztése érdekében a Pénziránytű Alapítvány Kuratóriuma 2014 novemberében egy új ötéves, tematikájában fokozatosan építkező stratégiai tervet fogadott el. A terv fő célkitűzése egyszerű, több korcsoport számára különböző élethelyzetekben egyaránt releváns üzenetek megfogalmazása, és ezek világos, közérthető kommunikációja a célcsoportok felé. Jelentős változás, hogy 2015-től kezdődően az Alapítvány nagymértékben kiszélesíti célcsoportjai körét, és a középiskolások mellett az általános iskolás és a felnőtt korosztályok számára is átfogó programokat dolgoz ki.

Mivel a tapasztalatok szerint a szemléletformálásra és a pénzügyekkel kapcsolatos ismeretek közvetítésére a közoktatás biztosíthatja a megfelelő kereteket, az Alapítvány kezdeményezéseinek fókuszában eddig elsősorban a középiskolásokat célzó pénzügyi ismeretterjesztési programok álltak. Az Alapítvány a középiskolások számára – hiánypótló jelleggel – több programot is kidolgozott, melyek oktatási anyagai jelenleg is elérhetőek az Alapítvány honlapján.

Az általános iskolás korosztály megszólításának eredményeként 2014-ben már több száz általános iskola sok ezer diákja vett részt a Pénziránytű Alapítvány pénzügyi oktatási programjában. A Pénziránytű Alapítvány támogatásával a PontVelem Okos Program keretében megvalósuló BankVelem program a tudatos iskolák és diákok programja, melynek keretében a fiatalok játékos formában sajátítják el az alapvető pénzügyi és banki ismereteket. A kezdeményezés eredményeként a diákok megismerkednek a pénzügyi élet alapfogalmaival: a PontBankban saját PontSzámlájukon gazdálkodhatnak a pontjaikkal, virtuális banki környezetben gyakorolhatják a betétlekötést, a takarékoskodást, tanulhatnak a kamatszámításról és élvezhetik gyarapodó pontjaikat. A rendszer használatával a diákok megismerhetik a legfontosabb banki műveleteket; utalhatnak, átvezethetnek pontokat más számlákra, gyakorolhatják az on-line vásárlást pontjaik beváltásával, valamint rászorulók részére adományként is felajánlhatják azokat. A PontBank kínálta lehetőségeken túl rengeteg izgalmas játék várja a diákokat, amelyeken keresztül hasznos gyakorlati ismeretekre tehetnek szert. A BankVelem program a játékos oktatás és szemléletformálás mellett számos nyerési lehetőséget is kínál mind a tanárok, mind az iskolák számára.

2014 végén közel 1000 általános iskola 30.000 diákja, valamint közel 2000 osztálya vett részt aktívan a programban. A PontVelem Okos programhoz Magyarország minden általános iskolája csatlakozhat.

A Pénziránytű Alapítvány 2014. évre vonatkozó egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete itt olvasható.  http://penziranytu.hu/kozzetetelek

címkék: