„Készpénzkímélő Iskolák” program indul Magyarországon

2018.03.07.

 

– sajtóközlemény –

Budapest, 2018. március 7. – A fizetéssel járó adminisztráció csökkentését, a fizetési folyamatok felgyorsítását, valamint az ehhez kapcsolódó pénzügyi ismeretterjesztést és szemléletformálást tűzi ki célul a „Készpénzkímélő Iskolák” kísérleti program. A projekt 2018 márciusában indul legfeljebb 15, meghívásos pályázat útján kiválasztott, innovációra nyitott iskolában. A fejlesztések három fázisban az iskolák gazdasági folyamatait, a szülői befizetéseket, valamint a gyerekek költéseit érintik majd. A cél a pénzügyi tudatosságra nevelés, valamint készpénz helyett a korszerű, elektronikus fizetési megoldások használatának ösztönzése.

A projekt a Mastercard Europe Magyarországi képviselete kezdeményezésére, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Deloitte szakmai támogatásával valósul meg. Az edukációs program pilot fázisában legfeljebb 15 hazai középiskola számára teszik elérhetővé azokat az innovatív megoldásokat, melyek az elektronikus fizetési módok elterjedését ösztönzik.

A készpénzkímélő megoldásoknak köszönhetően gyorsabban és rugalmasabban intézhetők a pénzügyek, kevesebb sorbanállásra és borítékos befizetésre lesz szükség. A befizetések akár online (otthonról) is kezdeményezhetők. A fizetési felületek használata egyszerű, a befizetések átláthatóbbá, nyomon követhetővé válnak. Mindez a tanárok és a szülők számára is nagy segítséget jelenthet, hiszen mentesülhetnek a gyakran időigényes ügyintézés és adminisztráció terhei alól.

Az NGM támogatásának köszönhetően a program első fázisában POS (banki fizetési) terminálokat telepítenek az iskolai büfékbe és a gazdasági osztályokra, a menzabefizetésnél, illetve tankönyvrendelésnél pedig az interneten való utalást ösztönzik. A Pénziránytű Alapítvány a pénzügyi nevelésben elkötelezett iskolahálózatának mozgósításával, valamint a korszerű pénzkezeléssel kapcsolatos széleskörű tájékoztató és oktatási tevékenységével segíti a diákok, tanárok és a szülők szemléletváltását. Mindez pedig megnyitja az utat a fejlesztés alatt álló webes alkalmazások használata felé. A második fázisban kerül sor az internetes felületek fejlesztésére, illetve az ezeket kezelő munkatársak oktatására. Hosszútávon pedig az önkéntes szülői befizetések és terembérbeadások elektronikus útra terelése lesz a feladat, de a tervek között szerepel a kifejezetten gyerekek számára fejlesztett alkalmazások bevezetése is.

„A Mastercard az innovációban élen járó vállalatként fontosnak tartja, hogy olyan technológiai megoldásokat nyújtson, melyek a mindennapi pénzügyeket könnyítik meg. Nagyon büszkék vagyunk a „Készpénzkímélő iskolák” projektre, hiszen ez egy olyan kezdeményezés, amely valódi segítséget jelenthet a diákoknak, a szülőknek és tanároknak is, és mellyel egy olyan folyamatot tudunk elindítani, ami hosszú távon az összes iskolának kedvez majd” – mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. 

„A pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó kormányzati stratégiában célként fogalmaztuk meg a korszerű, készpénzkímélő fizetési eszközök használatának ösztönzését és a köznevelés rendszerén belüli valós pénzügyi edukáció lehetőségeinek megteremtését. A „Készpénzkímélő iskolák” kezdeményezés mindkét cél eléréséhez hozzájárul, így a Nemzetgazdasági Minisztérium örömmel állt a program mögé” – mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára.

„A projekt jelentőségét az adja, hogy a diákok nem csak a tankönyvből, hanem környezetük pénzügyi megoldásaiból, mindennapi gyakorlatukból is tanulnak. Ha az iskolához kapcsolódó pénzügyi folyamatok korszerűen, többféle technikával is kezelhetők, akkor természetesnek fogják tartani az ehhez való igazodást, és a kapcsolódó készségek a mindennapokban tapasztalhatóvá, gyakorolhatókká válnak. A korszerű megoldások hozzájárulnak a digitális írástudás fejlesztéséhez, és a szülők és pedagógusok érintettsége következtében a program még nagyobb kört ér el” mondta Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A programba jelentkező iskolák számára a részvétel önkéntes és térítésmentes. A szervezők a projekt során folyamatosan biztosítják a megfelelő szakmai és anyagi támogatást – az iskolák hozzáférést kapnak a programban végzett felmérésekhez, megkapják a szükséges eszközöket és szoftvereket, tájékoztató és oktatási anyagokat, a projekt előre haladása során pedig végig lehetőségük lesz megvitatni a felmerülő kérdéseket. Ezen felül a Mastercard az összes résztvevő iskola számára felajánlott egy éves iskolai wifi költség átvállalását, valamint egy kisorsolt intézményben egy digitális osztálytermet rendez majd be.

A „Készpénzmentes iskolák” projekt kidolgozása már elkezdődött, jelenleg a pályázati anyag összeállítása és a pilot fázisba meghívott iskolák kiválasztása folyik. A tervek szerint a program kísérleti része 2019 áprilisáig tart majd, de a szervezők azt remélik, hogy ezt követően a projekt országos szinten folytatódik majd.