A jövő pénzügyi döntéseire már felkészültek a PénzOkos Kupa verseny legjobbjai

2024.05.28.

– sajtóközlemény –

Közel 2400 diák közül a Gödöllői Török Ignác Gimnázium csapata nyerte az idei PénzOkos Kupa pénzügyi versenyt. A 10. alkalommal megrendezett tudásversenyen idén először a határon túli magyar iskolák tanulói is részt vehettek. A 7-8. osztályosok kárpát-medencei pénzügyi megmérettetésén a második helyezett Szilvásváradról, a harmadik helyezett pedig - a legjobb határon túli csapatként - Pozsonyból érkezett.

A versenyre, - melynek fővédnöke Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke - két korosztályban nevezhettek a felső tagozatos diákok. A 7-8. osztályosok versenye mellett az 5-6. évfolyamos csapatok a PénzOkos Kupa Junior kategóriában mérkőztek meg. A versenyre való felkészülést a Pénziránytű Alapítvány tankönyvei segítették.

A 7-8. osztályosok Pénzmúzeumban megrendezett kárpát medencei nagydöntőjében a több mint 470 nevező csapatból a legjobb nyolc, - köztük két felvidéki iskola csapata - mérhette össze tudását a gyakorlatias pénzügyi feladatok megoldásával. A diákokat megtakarítással, befektetéssel, családi költségvetéssel, hitelekkel és bankjegyismerettel kapcsolatos kvízek várták, emellett számítási példák megoldásával, valamint logikai képességeiket is próbára tevő játékos feladatokon keresztül bizonyíthatták tudásukat.

A 10. PénzOkos Kupa versenyen – a két évvel ezelőtt a Junior kategóriában is győzelmet arató – a Gödöllői Török Ignác Gimnáziumból érkezett csapat állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A verseny 2. helyezettje a Szilvásváradi Jókai Mór Általános Iskola csapata lett, a bronzérmet a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium csapata szerezte meg. A dobogós diákok élménycsomagokat, sportkamerát, fényképezőgépet, fejhallgatót vehettek át. A döntő további résztvevői és felkészítő tanáraik vásárlási utalványban részesültek.

Az 5-6. osztályosok PénzOkos Kupa Junior versenyén a 316 regisztrált csapatból a tíz legjobb került az országos döntőbe, ahol a Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola csapata nyerte el az első helyezést. Mindkét döntő után a versenyző diákok és tanáraik megtekinthették a különleges élményt nyújtó Pénzmúzeumot.

A PénzOkos Kupára a legtöbb csapatot regisztráló iskolák mindkét kategóriában 100 000 Ft alapítványi támogatásban részesültek. A díjazottak a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola és a Bácskai Általános Iskola Tataházi Tagintézménye lettek.