A jövő pénzügyi döntéseire már felkészültek a BankVelem PénzOkos Kupa verseny legjobbjai

2023. május 30.
 

A PÉNZ7 egyik kísérő eseményeként a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében, a Pénziránytű Alapítvány támogatásával került megrendezésre a BankVelem PénzOkos Kupa országos pénzügyi tudásverseny, melynek döntőjét május 30-án tartották a Pénzmúzeumban. Az általános iskolások egyik legrangosabb országos versenyén több mint 2000 diák pénzügyi tudása fejlődhetett.

A versenyre, - melynek fővédnöke Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke - két korosztályban nevezhettek a felső tagozatos diákok. A  7-8. osztályos diákok kilencedik éve zajló versenye mellett az 5-6. osztályos csapatok a BankVelem PénzOkos Kupa Junior kategóriában mérkőztek meg. A versenyre való felkészülést a Pénziránytű Alapítvány Küldetések a pénz világában című AR (kiterjesztett valóság megoldással színesített) tankönyve, Így neveld a pénztárcádat kiadványa, valamint a JátékBank pénzügyi tudatosságot fejlesztő kvízei segítették.

A 7-8. osztályosok május 30-án megrendezett országos döntőjében a több mint 450 nevező csapatból a legjobb kilenc mérhette össze tudását gyakorlatias pénzügyi feladatok megoldásával. A diákok megtakarítással, befektetéssel, családi költségvetéssel és hitellel kapcsolatos számítási példák megoldásával, kreatív gondolkodásukat és pénzügyi, logikai képességeiket is próbára tevő játékos feladatokon keresztül bizonyíthatták tudásukat.

A 9. BankVelem PénzOkos Kupa 2023-as versenyén – tavalyi sikerét megismételve - ismét a budapesti Szent István Gimnázium „Babszem Bankó” csapata állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A tavalyi győzelem után még keményebben készült a csapat Mayer-Tímári Júlia segítségével, így a számítási és a kreatív feladatokban is remekül megállták a helyüket. „A mindennapi pénzügyi ismereteknek a hétköznapokban is hasznát vesszük” – mondták el a verseny után. „A győzelmet az alapos felkészülés mellett összehangolt csapatmunkánknak köszönhetjük” – tették hozzá a tehetséges 8. osztályos fiatalok, Mayer Kinga, Polivoda Júlia és Tömösváry Zoltán.

A verseny 2. helyezettje igen szoros versenyben a Hajósi Szent Imre Általános Iskola „ÁLBELÁR” csapata lett, Doblerné Kovács Mónika nagyon alaposan felkészítette tanítványait. A bronzérmet a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és AMI „Pénzkeresők” csapata szerezte meg. Gratulálunk felkészítő tanáruknak, Rohánné Pintér Máriának.

A rangos elismerés mellett az első három helyezett csapat minden tagja értékes nyereményekkel térhetett haza. A dobogós diákok elektromos rollert, e-book olvasót, vagy mini kamerát vehettek át Hergár Esztertől, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnökétől és Matolcsy Miklóstól, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. A döntő résztvevői és felkészítő tanáraik vásárlási utalványban részesültek.

A BankVelem PénzOkos Kupa Junior kategóriájában a 246 induló csapatból a 10 legjobb került a május 2-án megrendezett országos döntőbe, ahol a Váci Radnóti Miklós Általános Iskola „Chili-vili” csapata nyerte el az első helyezést.

Mindkét döntő után a versenyző diákok és tanáraik megtekinthették a különleges élményt nyújtó Pénzmúzeumot is. A versenyről készült fotógaléria ITT érhető el.

A 9. BankVelem PénzOkos Kupára a legtöbb csapatot regisztráló, Pénziránytű-BankVelem Programhoz tartozó iskola 100 000.- Ft alapítványi támogatásban részesült, amelynek díjazottja az 5-6. osztályos és a 7-8. osztályos kategóriában is a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola lett.

A Pénziránytű Alapítvány támogatásával megvalósuló Pénziránytű-BankVelem Program játékos környezetben arra tanítja a diákokat, hogy az elvégzett munkából és a tudásból megkeresett jövedelemmel hogyan érdemes gazdálkodni, takarékoskodni, sőt akár jótékony célokra is fel lehet ajánlani megtakarításunkat.

címkék: