Itt a pénzügyi tudásszerzés egyik legizgalmasabb formája

2024. január 12.
 

Az életük során rájuk váró pénzügyi döntésekre is felkészülhetnek a BankCode középiskolás versenyre jelentkező diákok. Már csak néhány napig, az első forduló végéig regisztrálhatnak a háromfős csapatok az országos pénzügyi versenyre.

A BankCode nem csak pénzügyi ismereteket kínál, hanem a gyakorlatban is használható tudással gazdagítja a résztvevőket. A korszerű pénzkezelés, a digitális biztonság, a zöld pénzügyi megoldások, a hitelekkel és befektetésekkel kapcsolatos pénzügyi döntések gyakorlása mellett a mindennapi életben rendkívül hasznos készségek fejlesztése is célunk: kreatív problémamegoldás, erősségek feltérképezése, átgondolt csapatmunka, jó kommunikációs készségek.


A BankCode 2024 versenyre január 19-ig lehet regisztrálni, de az első online forduló január 15-én megnyíló kérdéssorának kitöltésére is eddig a határidőig van lehetőség.


Háromfős, elsősorban 9-12. évfolyamos, középiskolás diákcsapatok jelentkezését várjuk. A csapattagok egy iskolából kell, hogy érkezzenek. A szakképző intézmények (technikumok és szakiskolák), valamint a gimnáziumok csapatai a négyfordulós verseny szuperdöntőjéig külön ágon versenyeznek.

A szuperdöntő első három helyezett csapattagjai és felkészítő tanáraik értékes Apple tárgynyereményekkel és ajándékutalványokkal térhetnek haza, de a verseny két ágán döntőbe jutó 40 csapat minden tagja nyereménycsomaggal gazdagodik. Idén is díjazzuk a legtöbb csapatot regisztráló iskolát, illetve a legaktívabb Pénziránytű Iskolahálózati tagot is. Érdemes minél több csapatot indítani a megmérettetésen. A Kiemelt Pénziránytű Iskola versenyben minden, az első két fordulóban résztvevő csapat után 7 pontot írunk jóvá iskolahálózati tagjainknak.

Így érdemes készülni

A verseny a 10. jubileumát ünneplő PÉNZ7 kísérőeseménye idén is, de újdonságként a hagyományos témákon túl megjelennek a feladatokban a 100 éve alapított jegybankhoz és a 100 éve született Szent-Györgyi Alberthez kapcsolódó kérdések is.

A jegybank centenáriuma különösen három dátumhoz kötődik. 1924. április 26-án lépett hatályba a Magyar Nemzeti Bank létrehozásáról szóló törvény, május 24-én tartotta meg a jegybankot tulajdonló részvénytársaság az alakuló közgyűlését, június 24-én pedig ténylegesen is megkezdődött Magyarország központi bankjának működése. Már az első fordulóban számítani lehet néhány, a jegybank gazdasági szerepvállalásával kapcsolatos kérdésre, ugyanakkor az online teszt továbbra is a tudás gyakorlatias használatára fókuszál. Érdemes az első forduló előtt megismertetni a diákokat a devizaváltás illetve a 10. jubileumát ünneplő PÉNZ7 egyik témájához, a hitelekhez is kapcsolódó kamatszámítás alapjaival. Számítási példák a verseny minden fordulójában megjelenhetnek, ezekhez nyújtanak kiváló segítséget a BankCode hivatalos oldalán található webináriumok és felkészítő videók.

Az első fordulóban újdonságként szerepel még néhány kérdés, melyek Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert emlékét idézik. Célunk, hogy az egészséges életmód és a pénzügyek kapcsolatára is irányítsunk egy kis figyelmet. Az egészségpénztárak, az egészségbiztosítások szerepét és a pénzügyi egészség alapfogalmait járhatják körbe a diákok a témán keresztül.

A BankCode középiskolás pénzügyi versenyre a www.bankcode.hu oldalon lehet jelentkezni. A honlapon rendelkezésre álló segédanyagok és a felkészülésben segítséget jelentő webináriumok felvételei mellett az előző évek kérdéssorainak megoldásával is rutint szerezhetnek az érdeklődő diákok.