A Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium nyerte meg a Pénziránytű Alapítvány kisfilm pályázatát

2017.04.28.

A Molnár család pénzügyei felpezsdítették a Pénziránytű Alapítvány kisfilmpályázatán induló diákok fantáziáját és kreativitását
– sajtóközlemény –

A Pénziránytű Alapítvány „A Molnár család pénzügyei” címmel kisfilm-pályázatot hirdetett középiskolások számára. A diákoknak az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyvben szereplő Molnár család valamelyik pénzügyi döntését kellett feldolgozniuk. A harmincöt beérkezett pályamű közül az első díjat a „Borrowgatók” csapat Hiteles történet című alkotása kapta, a második helyen a "Molnáréknak malaca van" című kisfilm végzett, a harmadik helyet a Videosokk csapat Nagy dilemma című filmje szerezte meg.

 

1. helyezett

 

2. helyezett

 

3. helyezett

A Pénziránytű Alapítvány idén tavasszal digitális pályázati lehetőséget hirdetett középiskolai diákok és tanáraik számára. A kisfilmes pályázat épít az elmúlt évek fejlesztéseinek sikereire – elsősorban az Iránytű a pénzügyekhez című középiskolai tankönyvre – és célja a középiskolás korosztály pénzügyi tudatosságának növelése korszerű, digitális eszközök segítségével. A pályázat másik, nem titkolt célja volt, hogy minél több diákot és iskolát nyerjen meg, annak érdekében, hogy a felnövekvő generációk képesek legyenek körültekintő pénzügyi döntéseket hozni. További cél volt az Alapítványhoz kötődő iskolahálózat tagjainak aktivizálása és az iskolahálózat bővítése.

A pályázati kiírás egy háromperces kisfilm készítésére vonatkozott, kiinduló pontként pedig az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyvben szereplő Molnár család valamelyik pénzügyi döntésének digitális feldolgozását jelölte meg. Nevezni egy legfeljebb öt főből (maximum két tanárból és két vagy három diákból álló) csapattal lehetett. A csapat tagjainak (9-12. évfolyamos diákok és tanáraik) ugyanabból az iskolából vagy kollégiumból kellett jönniük.

A lehetőség kiemelkedően népszerű lett az iskolahálózat tagjai körében: a megmérettetésre végül 35 kisfilm érkezett be. Az öttagú zsűri, amelynek tagjai között köznevelési, valamint digitális oktatási szakértők, a tankönyv egyik szerzője, illetve film-média szakos középiskolai tanár is szerepelt, összesített pontszámai alapján az Alapítvány az első öt helyezettet díjazta. A díjátadóra az 2017. április 26-ára meghirdetett iskolahálózati workshopon került sor ünnepélyes keretek között.

Az értékelési szempontok között szerepelt a történet ötletessége, kapcsolódása az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv megjelölt fejezeteihez, az alkotás szakmai tartalma, illetve annak megfelelősége, a nyelvi igényesség, valamint a kisfilm oktatási célú felhasználhatósága. Emellett kiemelt technikai szempont volt a kép, a hang, illetve a vágás minősége.

A zsűri döntése alapján az első díjat a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium „Borrowgatók” csapatának Hiteles történet című alkotása kapta, míg a második helyen a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, EGYMI és Kollégium csapata által készített "Molnáréknak malaca van" című kisfilmje végzett. A harmadik helyet a BGSZC Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola négyfős „Videosokk” nevű csapatának ítélte a zsűri, Nagy dilemma című filmjükért. A legaktívabb iskola címet és az ezzel járó díjat a hat csapattal is pályázó BGSZC Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma nyerte.

A dobogós helyezettek filmjei az alábbi linkeken érhetőek el:
1. Hiteles történet https://youtu.be/PYOJy_R5a6k
2. Molnáréknak malaca van https://youtu.be/-KKg0njrIKA
3. Nagy dilemma https://youtu.be/N10Zvq1kCH8

További információk:

Pénziránytű Alapítvány
E-mail: sajto@penziranytu.hu