BÉT: szilárd alap, stabil háttér, megalapozott döntés

2016.12.01.

 

 

A BÉT és a Pénziránytű Alapítvány együtt a középiskolásokért

– sajtóközlemény –

Budapest, 2016. december 1. - A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) stratégiájának kiemelt célja, hogy a gazdaság katalizátoraként működő tőzsdével kapcsolatos ismereteket minél szélesebb körben terjessze, és aktívan részt vegyen a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztésében. Ennek szellemében a BÉT együttműködési megállapodást kötött a Pénziránytű Alapítvánnyal, hogy közös programjaikkal bővítsék a 14-18 éves korosztály alapvető pénzügyi, tőzsdei ismereteit, és fejlesszék befektetői tudatosságukat. A két szervezet közötti együttműködés egyik első lépéseként jövőre egy nagyszabású online tőzsdejáték is indul fiatalok számára.

A BÉT stratégiájának kiemelt célja, hogy a hazai pénz- és tőkepiac központi szereplőjeként aktív szerepet vállaljon a lakosság pénzügyi ismereteinek fejlesztésében. Ennek szellemében kötött együttműködési megállapodást a Pénziránytű Alapítvánnyal (Alapítvány), azzal a céllal, hogy a két szervezet a jövőben még szorosabbra fűzze együttműködését a középiskolás korosztály pénzügyi kultúráját, befektetői tudatosságát fejlesztő tevékenységei során. A közös célok között szerepel a tőzsdei ismeretek szélesítése is, így a tervek szerint a Pénz7 rendezvény keretében jövő tavasszal nagyszabású tőzsdejáték indul majd a fiatalok számára. „A Budapesti Értéktőzsde a Pénziránytű Alapítvánnyal közösen a 14-18 évesekhez szeretné közelebb hozni, és a mindennapi tudásuk részévé tenni az alapvető megtakarítási, befektetési és tőzsdei ismereteket. Azt gondoljuk, hogy érdemes minél korábban lerakni az alapokat, hiszen a fiatalkorban megszilárdított pénzügyi ismeretek stabil hátteret adnak egy későbbi, megfelelő pénzügyi döntés meghozatalához” – mondta el az együttműködés kapcsán Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

„A Pénziránytű Alapítvány megalakulása óta számos programot indított a lakosság pénzügyi tájékozottságának és tudatosságának fejlesztése érdekében. Célunk, hogy az egyének és családok kellően tájékozottak legyenek, és körültekintően kezeljék az életük során adódó pénzügyi helyzeteket. Meggyőződésünk, hogy a pénzügyi öngondoskodás, valamint az egyéni felelősségvállalás képessége leginkább fiatal korban sajátítható el. Ezért is tartjuk fontosnak a BÉT-tel való együttműködést, és kezeljük kiemelt célcsoportként az általános és a középiskolás diákokat.” – mondta Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója.

Az együttműködési megállapodás tovább segíti a tőkepiac fejlesztésével kapcsolatban kitűzött célok elérését. A tőzsdével kapcsolatos lakossági oktatás ugyanis fontos összetevője a tőkepiac növekedésének, amely iránt a BÉT tulajdonosa (a Magyar Nemzeti Bank) és a Kormány egyaránt kifejezte elkötelezettségét. A BÉT ezeknek a céloknak megfelelően, az év elején elfogadott stratégiája alapján indította újra szeptemberben a lakossági befektetők számára ingyenes oktatási sorozatát, a BÉT Akadémiát, és ezeknek megfelelően kötött együttműködési megállapodást az Alapítvánnyal is.

Budapesti Értéktőzsde Zrt.

A több mint másfél évszázados múltra visszatekintő, 1990-ben újraalapított Budapesti Értéktőzsde (BÉT) legfontosabb feladata, hogy átlátható és likvid piacot biztosítson a hazai és külföldi értékpapírok számára. Tevékenységén keresztül a Magyar Nemzeti Bank többségi tulajdonában álló BÉT kiemelt célja, hogy a hazai vállalatok megfelelő forrásbevonási lehetőségekhez jussanak, és a gazdaságban lévő megtakarítások minél nagyobb mértékben áramoljanak a beruházások felé. Amellett, hogy a BÉT befektetési lehetőségeket biztosít a lakossági- és intézményi befektetőknek, a hazai pénz- és tőkepiac központi szereplőjeként aktív szerepet vállal a lakossági, valamint a vállalati pénzügyi kultúra fejlesztésében is.

Pénziránytű Alapítvány

Az Alapítványt 2008-ban hozta létre a Magyar Nemzeti Bank, a Diákhitel Központ és a Magyar Bankszövetség azzal a céllal, hogy a hatóságokkal, civil szervezetekkel és piaci szereplőkkel együttműködve pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat dolgozzon ki és valósítson meg. Az Alapítvány 2014-ben megújította stratégiai tervét, melynek fő célkitűzése, hogy több korcsoport számára különböző élethelyzetekben egyaránt releváns üzenetek megfogalmazásával járuljon hozzá a pénzügyi kultúra fejlesztéséhez. Ennek érdekében a Pénziránytű Alapítvány ma már számos programmal segíti mind az általános- és középiskolás, mind a fiatal felnőtt korosztályt a gyakorlati pénzügyek felelős kezelésében.

Sajtókapcsolat

Marketing és PR Igazgatóságmedia@bse.hu; www.bet.hu

Bozsik Balázs
Igazgató
Bánhegyi Katalin
Szenior kommunikációs szakértő
Telefon +36 1 429 6878 Telefon +36 1 429 6752
Mobil +36 20 931 3095 Mobil +36 20 528 9529
Email BozsikB@bse.hu Email BanhegyiK@bse.hu