Bázisiskolák

Pénziránytű Bázisiskola Program

A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben 2021-ben indította útjára országos Bázisiskola Programját, melynek keretében ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. Az ingyenes Pénziránytű diákfoglalkozások már országszerte kilenc helyszínen nyújtanak lehetőséget akár kihelyezett állampolgári ismeretek, földrajz vagy matematika tanórákra is.

A Pénziránytű Bázisiskola Program fő célja, hogy a pénzügyi nevelés modern eszköztárát minél több diák számára elérhetővé tegye azáltal, hogy a diákok lakhelyéhez közel is lehetőséget teremt a mindennapi pénzügyi tudáshoz szükséges ismeretek elsajátítására.   A programnak helyt adó Pénzügyi Tudás Otthona termekben a foglalkozásokon túl a pénzügyi nevelés iránt nyitott pedagógusok ingyenes akkreditált képzésen vehetnek részt.

 

Pénziránytű Bázisiskolák elérhetősége

Az érdeklődő diákcsoportok és tanáraik a lakhelyükhöz legközelebb eső bázisiskolát közvetlenül megkeresve kaphatnak tájékoztatást az élményórák aktuálisan választható időpontjairól, illetve a 40 órás blended tanárképzésre való jelentkezésről.

• BUDA: BGSZC Budai Technikum

Minden héten kedden és csütörtökön 13:15-től várják az érdeklődő diákcsoportokat, valamint igény esetén egyedi,ettől eltérő időpontban is tartanak foglalkozásokat. Jelentkezési információk, részletek az iskola honlapján találhatók, amely fent, az iskola nevére kattintva érhető el.

DEBRECEN:  Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum

Hétfőnként és szerdánként 13.00-tól van lehetőség foglalkozásokon részt venni, előzetes egyéni (telefonos) egyeztetés alapján. Jelentkezési információk, részletek az iskola honlapján találhatók, amely fent, az iskola nevére kattintva érhető el.

DUNAÚJVÁROS: Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium

Diákfoglalkozások hétfőtől péntekig az egyedi igényekhez igazítva. Jelentkezési információk, részletek az iskola honlapján találhatók, amely fent, az iskola nevére kattintva érhető el.

GYŐR:  Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum

Diákfoglalkozások hétfőtől péntekig 8.00-15.00 óráig az egyedi igényekhez igazítva. Jelentkezési információk, részletek az iskola honlapján találhatók, amely fent, az iskola nevére kattintva érhető el.

• KAPOSVÁR: Kaposvári SZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum

Jelentkezési információk, részletek az iskola honlapján várhatóan szeptember közepétől érhetők el.

KISÚJSZÁLLÁS:  Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Technikum, Általános Iskola és Óvoda

Diákfoglalkozások előre egyeztetett időpont szerint. Jelentkezési információk, részletek az iskola honlapján találhatók, amely fent, az iskola nevére kattintva érhető el.

• PEST: BGSZC Keleti Károly Közgazdasági Technikum

Diákfoglalkozások hétfőtől péntekig (preferáltan pénteken) 8.00-15.00 óráig az egyedi igényekhez igazítva. Jelentkezési információk, részletek az iskola honlapján találhatók, amely fent, az iskola nevére kattintva érhető el.

SZEGED:  Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum

Diákfoglalkozások péntekenként 10.30-14.30-ig. Jelentkezési információk, részletek az iskola honlapján találhatók, amely fent, az iskola nevére kattintva érhető el.

VESZPRÉM:  Veszprémi SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum

Diákfoglalkozások egyedi igény szerint, egyeztetett időpontban. Jelentkezési információk, részletek az iskola honlapján találhatók, amely fent, az iskola nevére kattintva érhető el.

Ebben a tanévben 2024. június 30-ig várja a jelentkezőket mind a kilenc bázisiskola, 2024. szeptember 1-től programunk további helyszíneken is elérhető lesz, ezzel kapcsolatos információkkal hamarosan jelentkezünk.

 

Mit rejt a Pénzügyi Tudás Otthona?
A Pénziránytű diákfoglalkozások lehetőséget kínálnak kihelyezett tanórákra is

Foglalkozások 7-8. évfolyamosoknak (45 és 90 perces változatban)

KORSZERŰ PÉNZKEZELÉS
Szabadulószoba jellegű foglalkozás, a diákok játékos verseny során, szabadulószoba jelleggel ismerkednek a tudatos – egyben korszerű és biztonságos - pénzkezeléssel.
KIHELYEZETT TANÓRA LEHETŐSÉG A KÖVETKEZŐ TANTÁRGYAKHOZ (KERETTANTERVI ILLESZKEDÉS): matematika, földrajz

PÉNZÜGYI TERVEZÉS, KÖLTSÉGVETÉS
A tanulók a Hősképzőbe szerveznek utazást, melyhez előzőleg pénzt, „kápét” kell gyűjteniük.  A csoportos foglalkozás végén a diákok munkái alapján egy utazás-kiállítás veszi kezdetét.
KIHELYEZETT TANÓRA LEHETŐSÉG A KÖVETKEZŐ TANTÁRGYAKHOZ (KERETTANTERVI ILLESZKEDÉS): matematika, állampolgári ismeretek, földrajz, technika és tervezés

A PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK ÉS A TŐZSDE
Mit lehet csinálni egy bankban? Egyáltalán miért vannak pénzügyi intézmények? A foglalkozás során ezekre a kérdésekre kaphatnak választ a diákok egy izgalmas feladatbörzén, amelynek a végén még egy devizaváltás is vár rájuk. A 90 perces foglalkozáson egy játék keretében a tőzsdézés alapjait is elsajátíthatják.
KIHELYEZETT TANÓRA LEHETŐSÉG A KÖVETKEZŐ TANTÁRGYAKHOZ (KERETTANTERVI ILLESZKEDÉS): matematika, földrajz

AZ ÁLLAM ÉN VAGYOK (elérhető 2023 októbertől)
A felső tagozatosok számára bizonyára rejtélyes, akár kicsit ijesztő is lehet az állam gazdasági szerepével való ismerkedés, úgy érezhetik, nincs sok közük hozzá. A foglalkozás során tanulságos játékok és elgondolkodtató sztorivideók segítségével döbbenhetnek rá arra, hogy már ebben a korban is számos alkalommal fedezhetnek fel kapcsolatot saját életük és az állam pénzügyi tevékenysége között. Az élményfoglalkozáson megérthetik, hogy mit csinál, mire költ, miből gazdálkodik az állam.
KIHELYEZETT TANÓRA LEHETŐSÉG A KÖVETKEZŐ TANTÁRGYAKHOZ (KERETTANTERVI ILLESZKEDÉS): állampolgári ismeretek, történelem, földrajz

Foglalkozások a középiskolás korosztálynak (45 és 90 perces változatban)

KORSZERŰ PÉNZKEZELÉS
A tanulók egy csoportos akadályversenyben vesznek részt, ahol 5 akadályt kell leküzdeniük a korszerű fizetési módok témakörében, melyek teljesítésével pecséteket szerezhetnek. Céljuk a pénzügyi jogosítvány megszerzése a megfelelő számú pecsét elérésével.
KIHELYEZETT TANÓRA LEHETŐSÉG A KÖVETKEZŐ TANTÁRGYAKHOZ (KERETTANTERVI ILLESZKEDÉS): matematika, földrajz

PÉNZÜGYI TERVEZÉS, KÖLTSÉGVETÉS
A foglalkozás kerettörténetében Lili életében először készül tengerparti nyaralásra a családjával, melyhez pénzt kell gyűjtenie, majd egy tartalmas utazást előkészítenie. A diákok így sajátíthatják el a pénzügyi tervezés lépéseit.
KIHELYEZETT TANÓRA LEHETŐSÉG A KÖVETKEZŐ TANTÁRGYAKHOZ (KERETTANTERVI ILLESZKEDÉS): matematika, állampolgári ismeretek, földrajz

A PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK ÉS A TŐZSDE
A diákok egy párkereső játékot követő feladatcsokorral élhetik meg „találkozásaikat a pénzügyi intézményrendszerrel”, amelynek tapasztalatait egy izgalmas kvízben összegezhetik. A 90 perces foglalkozáson a tőzsde működését is megismerik, sőt, át is élhetik a tőzsdei döntések izgalmát.
KIHELYEZETT TANÓRA LEHETŐSÉG A KÖVETKEZŐ TANTÁRGYAKHOZ (KERETTANTERVI ILLESZKEDÉS): matematika, földrajz

AZ ÁLLAM ÉN VAGYOK (elérhető 2023 októbertől)
Honnan van pénze az államnak? Miért kell adózni? Mire jut a büdzséből és mire nem? A foglalkozáson a résztvevők tanulságos játékok és elgondolkodtató sztorivideók segítségével mélyíthetik el alapvető ismereteiket, érthetik meg az egyéni és közösségi érdekek közötti ellentmondás elkerülhetetlenségét, az adózás szükségességét, az állami költségvetés tervezésével kapcsolatos problémák lényegét.
KIHELYEZETT TANÓRA LEHETŐSÉG A KÖVETKEZŐ TANTÁRGYAKHOZ (KERETTANTERVI ILLESZKEDÉS): állampolgári ismeretek, történelem, földrajz

 

MONEYTOURS
Pénzügyi kalandjáték bázisiskoláinkban

Már hat bázisiskolában – Dunaújváros, Győr, Kisújszállás, Pest, Szeged és Veszprém - a MoneyTours pénzügyi kalandjáték fejtörői teszik még izgalmasabbá a pénzügyi nevelést. A játékban résztvevő csapatoknak egy osztálykirándulást kell megtervezniük. Minél jobban teljesítenek a kalandjáték hat interaktív állomásán, annál távolabbi osztálykirándulást álmodhatnak meg. A játék fő célja, hogy a tervezés szempontjait átlássák a fiatalok. A MoneyTours segítségével fény derül arra, hogy mi mindent kell végiggondolni egy utazás, egy kirándulás szervezése során. Az állomások nemcsak az ismeretátadásra koncentrálnak, a tanulók képességeinek és attitűdjeinek a formálása is cél. A MoneyTours így oktató játék, de a szórakoztató kihívásokon keresztül a tanulás ez alkalommal is élménnyé válik.

További információ elérhető ITT és Bázisiskoláinkban: Dunaújváros, Győr, Kisújszállás, Pest, Szeged , Veszprém