A BankVelem Program a Pénziránytű Iskolahálózatban folytatódik

2023. december 20.
 

2023. december 31-ével a Pénziránytű-BankVelem Program beolvad a Pénziránytű Alapítvány általános iskolai programjába. A programhoz korábban csatlakozott általános iskolák és pedagógusaik a továbbiakban is megkapnak minden segítséget, támogatást a hatékony pénzügyi nevelő munkához és szemléletformáláshoz. Ennek érdekében célszerű regisztrálniuk a Pénziránytű Iskolahálózatba. Az ingyenes iskolahálózati tagság előnyeit és a csatlakozással kapcsolatos legfontosabb információkat foglaltuk össze jelen cikkünkben.

Napjaink komoly kockázatokat rejtő, sokszor kiszámíthatatlan gazdasági környezetében megkerülhetetlenné vált a pénzügyi alapismeretek szakmailag megalapozott iskolai oktatása. A Nat. elsősorban tantárgyakba integráltan kínál erre lehetőséget, a Pénziránytű Alapítvány pedig minden segítséget biztosít az intézmények és pedagógusok számára, hogy a mindennapi pénzügyek elsajátításához szükséges gyakorlati ismeretekkel is felvértezve kerüljenek ki az iskolapadból diákjaik.

Miért érdemes az iskolahálózati tagságot választani?

Az iskolahálózat célja alapvetően, hogy országos programokkal, tudásversenyekkel, workshopokkal, a jó gyakorlatok megosztásával segítse hozzá az iskolákat egy értékes, közösségi tudásbázis létrehozásához. A Pénziránytű Alapítvány tartalmai, képzési lehetőségei ingyenesen állnak az érdeklődő iskolák, tanárok és diákok rendelkezésére.

A Pénziránytű Iskolahálózat 2015-ben indult útjára a pénzügyi nevelést fontosnak tartó középiskolák és kollégiumok számára. Az iskolahálózati tagság előnyeit 2022-től az általános iskolák is élvezhetik. Az Alapítvány nyújtotta pénzügyi-gazdasági oktatási lehetőségeket kihasználva minden magyar általános- és középiskola, valamint kollégium számára elérhetővé válnak a Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő oktatási anyagok, mindemellett intézményi, tanári és diák pályázati lehetőségekkel is hozzájárulunk a tanulók pénzügyi kultúrájának hatékony fejlesztéséhez.

Több mint nyolcmillió forint támogatás iskoláknak, tanároknak, diákoknak

Kiemelt Pénziránytű Iskola versenyünkön a pénzügyi nevelés iránt legelkötelezettebb iskolákat díjazzuk minden évben. A cím elnyeréséhez nem kell mást tenni, mint iskolahálózati tagként minél több, a Pénziránytű Alapítvány által meghirdetett programon részt venni, és gyűjteni az aktivitáspontokat. Az idei évben elnyerhető, iskolánként kapható 400.000 Ft támogatási összeg a következő tanévben használható fel, például a pénzügyi neveléssel kapcsolatos tanulmányi kirándulások, tanulói díjak vagy a pénzügyi nevelés érdekében történő eszközbeszerzés céljára. A Kiemelt Pénziránytű Iskola versenyhez még most sem késő csatlakozni, hiszen értékes pontok szerezhetők még a Tanári Díj pályázatunkon, a PénzOkos Kupa, a Részvényfutam versenyen, a PÉNZ7 programjain és kísérőeseményein, tanárképzéseinken, a tavaszi workshopunkon vagy a bázisiskoláink foglalkozásain való részvétellel.

Pénziránytű Tanári Díj pályázatunkon minden tanévben teret adunk jó gyakorlatuk bemutatására a modern pedagógiai módszerek és a pénzügyi nevelés iránt elkötelezett tanároknak, oktatóknak. A 2024. január 8-ig tartó pályázaton a nyertes tanárok személyenként akár 600.000 Ft támogatásban is részesülhetnek kreatív projekt- vagy foglalkozásterveik benyújtásával.

Az Alkotó Pályázat kiírásával az Alapítvány célja, hogy az iskolahálózathoz csatlakozott iskolák diákjai digitális és pénzügyi kompetenciáit szélesítse és továbbfejlessze. Ebben a tanévben már lezárult Alkotó Pályázatunk, melyre több mint 900 alkotás érkezett.

Hogyan lehet csatlakozni a Pénziránytű Iskolahálózathoz?

A Pénziránytű Iskolahálózathoz minden magyar általános iskola és középfokú oktatási intézmény ingyenesen csatlakozhat, amennyiben vállalja, hogy a helyi adottságoknak leginkább megfelelően beépíti tanrendjébe a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatását. Az újonnan regisztráló iskoláktól mindössze annyit kérünk, hogy az Alapítvány által összeállított, 10-15 perc alatt kitölthető kérdőív keretében minden tanév végén számoljanak majd be a pénzügyi nevelés adott tanévben megvalósult aktivitásairól.

Az iskolahálózathoz az intézményvezető regisztrációját követően az iskola, illetve kollégium tanárai is tudnak csatlakozni. A tanári regisztráció előnye amellett, hogy hírleveleinkből első kézből értesülhetnek az aktuális programokról és pályázati lehetőségekről, hogy exkluzív tartalmakhoz férhetnek hozzá a honlapon, például a tanítást segítő ppt-ket, valamint a tanárképzéseinken született kiváló óraterveket tölthetnek le.

A BankVelem program a Pénziránytű Iskolahálózatban folytatódik

Az általános iskolák körében népszerű Pénziránytű BankVelem Program legnépszerűbb elemei iskolahálózatunk keretein belül működnek tovább. A PénzOkos Kupa pénzügyi tudásverseny változatlan formában 2024-ben is megrendezésre kerül a PÉNZ7 egyik kiemelt eseményeként. Az 5-6. és a 7-8. évfolyamos diákcsapatok a jövőre már 10 éves pénzügyi tudásversenyen mérkőzhetnek meg egymással. A versennyel kapcsolatos információk továbbra is a https://www.penzokoskupa.hu oldalon érhetők majd el.

A BankVelem program keretében gyűjtött OkosPontokat 2024. január 31-ig lehet beváltani. Köszönjük, ha a határidőről értesíti a programban résztvevő diákjait! Amennyiben további kérdése merülne fel az iskolahálózati regisztrációval vagy a pénzügyi tudatosságot fejlesztő programjainkkal kapcsolatban, köszönjük, ha felveszi velünk a kapcsolatot az iskolahalozat@penziranytu.hu címen!

Köszönjük, hogy Ön is fontosnak tartja az iskoláskorban megkezdett pénzügyi nevelést!