570 ezer kiadvány segíti a diákok pénzügyi nevelését az új tanévben

2022.08.31.

Kiterjesztett valóság tankönyv már általános- és középiskolában is

– sajtóközlemény –

Még a tanévkezdés előtt 175 ezer példányban érkeznek meg a magyar középiskolákba a pénzügyi tudatosság fejlesztését támogató matematika és történelem példatárak. Emellett közel 400 ezer példányt rendeltek az iskolák az alapvető pénzügyi és gazdálkodási ismereteket tartalmazó tankönyvekből és a pénzügyi fejezetekkel kiegészített munkafüzetekből. A Pénziránytű Alapítvány tananyagai 2016 óta már közel 2 millió példányban jutottak el ingyenesen az iskolákba.

Budapest, 2022. augusztus 31. A holnap kezdődő tanév egyik újdonsága, hogy az általános iskolásoknak szóló Küldetések a pénz világában tankönyv - a tavaly bemutatott AR középiskolai tankönyvhöz hasonlóan - látványos kiterjesztett valóság megoldásokkal kerül az iskolatáskákba. A két AR tartalmakkal frissített tankönyvet a hozzájuk tartozó munkafüzettel együtt ebben a tanévben 60 ezer példányban rendelték meg az iskolák. A középiskolai tankönyvet e-learning tananyag is támogatja. Az általános iskolás tankönyvhöz 20 új animáció is készült, a szórakozva tanulás jegyében az új tartalmakkal együtt így több mint száz oktató kisfilm segíti a mindennapi pénzügyi és gazdálkodási ismeretek elsajátítását.

Összesen 70 ezer példányban idén is ingyenesen jutott el minden középiskolába a történelemérettségi gazdasági-pénzügyi témaköreit feldolgozó Történelem és pénzügyek című feladatgyűjtemény a 12. osztályosok számára, melyből most a diákok megismerhetik az Aranyvonat izgalmas történetét bemutató filmet is. A 9. évfolyamot megkezdő diákoknak pedig 105 ezer példányban érkezik a Számoljunk a befektetésekkel c. példatár, amely a matematika órákba integrálható pénzügyi neveléshez járul hozzá.

A mindennapi pénzügyi fejezeteket tartalmazó általános iskolai, 3-8. osztályos matematika- és környezetismeret munkafüzetekből pedig több, mint 335 ezer példányt rendeltek az iskolák a 2022/2023-as tanévre. A mindennapi pénzügyek megértését segíti a Nemzeti Köznevelési Portálon elérhető, 5-12. osztályosoknak készült közel 160 matematika okosfeladat is. Az 5-9 évesek pénzügyi tudatosságát pedig a Pénziránytű Iskolahálózat általános iskolái és az érdeklődő óvodák számára elérhető Suska és Zsozsó társasjáték fejlesztheti.

Idén összesen több mint 570 ezer kiadvány járulhat hozzá tehát a diákok pénzügyi neveléséhez. A 2016 óta a Magyar Nemzeti Bank támogatásából megvalósult tartalomfejlesztés révén eddig összesen közel 2 millió ingyenes könyv és munkafüzet támogatta a pénzügyi kultúra iskolai fejlesztését.

Az iskolai pénzügyi nevelő munkát segítik a Pénziránytű Bázisiskolák is. A tavalyi tanévben közel 3700 diák vett részt a Bázisiskolák több mint 180 gyakorlatias foglalkozásán. Szeptembertől pedig -a korábbi hat helyett- már országszerte kilenc helyszínen várják pénzügyi élményórák a 7-12. évfolyamos diákcsoportokat a Pénzügyi Tudás Otthona tantermekben.